Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) haalt veertien operatiekamer-assistenten uit India. In heel Europa zijn deze hoog opgeleide medewerkers schaars en bovendien vaak te duur.
Te dure uitzendkrachten en zzp-ers
Door de schaarste krijgt het UMCG haar vacatures niet ingevuld. Anderen maken gebruik van de schaarste door hun baan bij het ziekenhuis op te zeggen. Vervolgens laten zich zij via een uitzendbureau, waar ze meer kunnen verdienen, inhuren. Door de provisie die zo’n uitzendbureau rekent, wordt het al gauw duur. Of zij bieden zich als zelfstandige (zzp-er) aan en vragen “aanmerkelijk meer” dan het salaris dat ze als vaste kracht kregen. Voor het ziekenhuis zijn deze opties te prijzig.
Training specifieke apparatuur
Het ziekenhuis is uitgeweken naar India, omdat binnen heel Europa schaarste bestaat. De veertien assistenten uit India krijgen een beloning naar Nederlandse normen. Perswoordvoerder van het UMCG Joost Wessel zegt: “De Indiërs zijn opgeleid naar het Engelse model. Dat betekent dat zij bevoegd zijn om in Nederland aan het werk te gaan. Daarbij spreken ze goed Engels en zijn zeer gemotiveerd”. Een delegatie van het UMCG is in juni naar India gegaan om acht vrouwen en zes mannen te werven. De eerste acht komen op 1 oktober en op 3 januari volgend jaar volgen de overige zes. Het UMCG stuurt hen eerst op cursus om hen de Nederlandse taal te leren en de werking van de specifieke medische apparatuur van het UMCG onder de knie te krijgen.
Meer operaties mogelijk
“Met deze groep is het tekort aangevuld. Hierdoor kunnen straks ook meer operaties worden uitgevoerd”, volgens woordvoerder Wessel. Een achterstand had het ziekenhuis nog niet, maar het zou anders wel een nijpend probleem zijn geworden.
Groot tekort eigen OK-personeel
Zeventig procent van de Nederlandse ziekenhuizen kampt met een gebrek aan eigen OK-personeel, het grootste tekort ooit. Dit komt onder meer door te weinig opleidingsplaatsen om voldoende nieuwe assistenten te scholen. De inzet van buitenlands OK-personeel is goedkoper, maar brengt ook risico’s met zich mee.
Risico’s van buitenlandse inzet
Begin juli werd bekend dat het HagaZiekenhuis in Den Haag drie Poolse en een Duitse OK-assistent aan het werk zet. Daarop laaide een discussie op over de risico’s van buitenlands personeel. De beroepsorganisatie voor zorgprofessionals Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) vreest dat het inzetten van buitenlanders tot gevaarlijke situaties kan leiden. Taal- of cultuurproblemen kunnen de communicatie storen, waardoor er vervelende of gevaarlijke situaties ontstaan.
Ervaringen, taal- en cultuur
Het HagaZiekenhuis in Den Haag experimenteerde ooit met Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen. Veel van de vijfendertig Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen die zes jaar geleden naar Nederland werden gehaald, zijn inmiddels huiswaarts gekeerd. Het taal- en cultuurverschil was te groot. Joost Wessel van het UMCG zegt hiervoor niet te vrezen. “Wij hebben hiernaar geïnformeerd bij Engelse ziekenhuizen. Zij werken al langer met in India geworven personeel. Hun ervaringen zijn positief. Wij hebben ook geïnformeerd bij ICT-bedrijven in Nederland, waar veel uit India afkomstige mensen werken. Hun ervaringen waren ook heel positief.”