Hans Borstlap, die onderzoek moet gaan doen naar het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), en NZa-topman Theo Langejan hebben een gedeeld verleden als directeur-generaal. Rond 2000 hielden beiden zich als hoge ambtenaar in Den Haag bezig met arbeidsmarktvraagstukken. VWS vindt dit geen bezwaar.
Borstlap was van 1990 tot 2000 Directeur-Generaal bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), met als portefeuille Macro-economisch Beleid, Arbeidsverhoudingen, Arbeidsmarkt en Internationale Betrekkingen. Langejan was eind jaren negentig Directeur Arbeidsverhoudingen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Opvolger
Nadat Borstlap in 2000 Directeur-Generaal bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) werd, nam Langejan diens functie van Directeur-Generaal bij SZW over. Na zijn overstap naar OCW bleef Borstlap zich als Directeur-Generaal Strategie en Arbeidsmarkt met arbeidsvraagstukken bezig houden. Om die reden ontmoetten de twee elkaar in die jaren beroepshalve. Dat de twee in dezelfde kringen verkeerden komt onder meer naar voren uit het rapport ‘De Arbeidsmarkt in de collectieve sector – investeren in mensen en kwaliteit’ uit 2001, waarin beiden als deskundigen zijn gehoord.
Geen belemmering
“Dat de een de ander is opgevolgd vormt geen enkele belemmering voor de benoeming”, laat een woordvoerder van VWS weten. “Tussen beiden hebben geen zakelijke contacten plaats gevonden.”
“De vraag is of de keuze voor Borstlap vanuit het oogpunt van onafhankelijkheid verstandig is”, reageert een anonieme insider. “Nu ademt het onderzoek naar de NZa sterk de sfeer van de rijksdienst. Het was misschien verstandiger geweest om iemand van buiten de kring van voormalig directeuren-generaal te kiezen.”
Blijkens berichtgeving in NRC Handelsblad is de Tweede Kamer vooralsnog ingenomen met benoeming van “zwaargewicht” Borstlap. Borstlap is sinds 2002 lid van de Raad van State en bemiddelde onlangs in het conflict rond de aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek.
Wel betwijfelen verschillende Kamerfracties of de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog voldoende gezag heeft om gedurende het onderzoek naar het interne functioneren van de toezichthouder aan te blijven.
Terugtreden
Oppositiepartij PVV vindt dat de raad van bestuur gedurende het onderzoek van de commissie Borstlap tijdelijk moet terug treden. Minister Schippers van Volksgezondheid stelde de commissie op 9 april aan na postume onthullingen van medewerker Arthur Gotlieb. Alvorens op 22 januari zelfmoord te plegen deed hij in een lijvig rapport uitvoerig verslag van misstanden bij de NZa, onder meer op het gebied van informatiebeveiliging.
GroenLinks steunt het voorstel om de raad van bestuur hangende het onderzoek op non-actief te zetten. Het CDA vindt dat minister het nodige heeft uit te leggen, aangezien ze de Tweede Kamer vorige maand nog meldde dat de NZa naar behoren functioneert.