De ‘overstapsubsidie’ die minister Edith Schippers van VWS onlangs bekend maakte, lijkt weinig effect te sorteren. Dat leert een telefonische rondgang langs de ziekenhuizen met de meeste vrijgevestigde specialisten. De regeling motiveert specialisten amper om in loondienst te gaan, zeker omdat ziekenhuizen er geen aanleiding in zien om ook een deel van de goodwill over te nemen.
Het ministerie van VWS stelt tot 100 duizend euro per medisch specialist beschikbaar om de overstap van vrij ondernemerschap naar loondienst te vergemakkelijken. Dit kwam naar voren uit de regeling transitiegelden bij de invoering integrale tarieven. Minister Schippers stuurde die begin september naar de Tweede Kamer. VWS verwacht dat rond de 1250 specialisten van de regeling gebruik maken.
VWS gaat uit van een gemiddelde goodwill van 3 ton per specialist. De resterende tweehonderdduizend euro, komen dan voor rekening van ziekenhuis en medicus. Die staan niet te springen om daarin mee te gaan.
“Het Medisch Centrum Leeuwarden heeft in elk geval geen plannen om in belangrijke mate bij te dragen aan de overstap van specialisten naar loondienst,” zegt de woordvoerder van de instelling. Het MCL maakt onderdeel uit van Zorgpartners Friesland. Die conglomeratie heeft in totaal bijna 220 vrijgevestigde specialisten in meerdere ziekenhuizen. Of die hetzelfde beleid hanteren, weet de woordvoerder niet.
Geen beweging
Het Rijnstate Ziekenhuis heeft ruim 190 vrijgevestigde specialisten. Volgens de woordvoerder van de Arnhemse kliniek heeft de aangekondigde transitieregeling ‘geen beweging in gang gezet’. De vrije specialisten zijn bezig met het vormen van een medisch specialistisch bedrijf (MSB) en het ziet er naar uit dat dat doorgang heeft. “Wij verwachten dat de verdeling straks hetzelfde zal zijn: zeventig procent vrijgevestigd.”
In Zwolle zijn tweehonderd vrijgevestigde specialisten verbonden aan de Isala Klinieken. Hier heeft de invoering van integrale tarieven er wel toe geleid dat specialisten opnieuw de afweging maken of ze vrijgevestigd willen blijven. In samenspraak met de medische staf werkt het ziekenhuis een voorstel uit voor specialisten die in loondienst willen gaan. Over de inhoud van dat plan wil de woordvoerder niets zeggen.
Isala Klinieken en Rijnstate ziekenhuizen vinden het goed dat de minister van VWS met een overgangsregeling komt. Het bestuur van het Amphia Ziekenhuis in Breda verwijst voor vragen direct naar de medische staf. Met 223 vrijgevestigde specialisten, was het Amphia in 2012 het meest ‘ondernemende’ ziekenhuis.
Serieus geld
Vice-voorzitter Bert Jan ten Tije van de Vereniging Medische Staf aldaar wijst er op dat de afkoopregeling een aantal onzekerheden bevat, bijvoorbeeld of het ziekenhuis een deel van de goodwill voor rekening wil nemen. Ten Tije: “Dat heeft het ziekenhuis nog niet toegezegd. Het gaat hier om serieus geld, dus ik weet niet of het kan, of het beschikbaar is.”
Ten Tije hoopt overigens dat het vrije ondernemerschap als vorm behouden blijft. “Daar komen veel creativiteit en nieuwe ontwikkelingen vandaan, zoals het opzetten van nieuwe behandelmethoden.” In Breda wordt nu gewerkt aan een MSB, die partner zou worden van het ziekenhuis. De precieze vorm is nog onbekend. Uit een peiling van de Orde van Medisch Specialisten blijkt dat het MSB landelijk de voorkeur geniet.
Ten Tije is gematigd hoopvol voor de toekomst. Veel hangt af van de overheid, zegt hij. “Die moet ons helpen. De overheid moet akkoord gaan met het vormen van zo’n MSB. Als dat afketst hebben we een groot probleem, want dan zullen veel meer specialisten in loondienst willen. Het door Schippers gereserveerde bedrag voor de transitieregeling is dan bij lange na niet genoeg.” (Daan Marselis)