Het lijkt logisch om electieve operatieve zorg – zoals het plaatsen van een heup- of knieprothese – naar achter te schuiven. Enkele beleidsmakers hebben deze woorden ook letterlijk geuit. Zij vergeten echter dat ernstige pijnklachten – die het functioneren belemmeren – ook maatschappelijke en economische gevolgen hebben.
Sociaal isolement
Deze patiënten melden zich ziek, zijn afhankelijk van zorg en lopen het risico in sociaal isolement te raken. Elk vak kent zogenaamde electieve zorg die kan worden uitgesteld. Maar bij het ontbreken van een behandeling leidt dit tot verlies aan mobiliteit, verzuim, minder levensgeluk en hogere kosten voor de maatschappij.
Verlies van kwaliteit van leven
Daarnaast was er voor deze crisis al een wachtlijst voor veel patiënten. Niet alleen om de polikliniek te bezoeken, maar ook om een noodzakelijke ingreep te ondergaan. Deze groep is met bijna vier maanden afgeschaalde ‘electieve’ zorg enorm gegroeid. Hierbij kan voor hen, die niet eens gezien zijn, het ontbreken van een diagnose een ernstige bedreiging voor hun gezondheid vormen.
Wat ons betreft is duidelijk dat het ontbreken of onderbreken van een behandeling voor kanker kan leiden tot ongewenste sterfte. En natuurlijk willen we dat voorkomen. Zo vinden we ook dat patiënten met een corona-infectie goede behandeling moeten krijgen. Maar te snel vergeet men dat ook het niet wegnemen van ziekte kan leiden tot invaliditeit en ernstig verlies van kwaliteit van leven. Dit heeft soms levenslange gevolgen voor de patiënt, zijn omgeving en de maatschappij.
Gevolgen uitstel electieve zorg
Als orthopedisch chirurgen zijn we bezorgd. We onthouden aan veel patiënten niet alleen een juiste diagnose, maar ook een goed behandelplan. Wij begrijpen dat de zorg voor Covid-patiënten nu voorop staat. Maar het is voor ons onbegrijpelijk dat beleidsmakers zich onvoldoende realiseren wat het onthouden van electieve zorg betekent voor patiënt en maatschappij.
Het bij herhaling wegzetten van electieve zorg als onnodige zorg is in onze ogen een grote misvatting en verdient correctie. Het zou veel beter zijn om ons niet te focussen op ziektebeelden, maar op impact en verlies van kwaliteits- en/of levensjaren. Uitstel van electieve zorg heeft wel degelijk schadelijke gevolgen: voor de patiënt én voor de maatschappij.
‘Houd je aan de maatregelen’
Het is heel belangrijk om het publiek duidelijk te maken, dat we ons allemaal aan de afgesproken maatregelen moeten houden: anderhalve meter, het vermijden van groepscontacten en thuisblijven als je niet lekker bent, voorkomt het toenemen van het aantal besmettingen. Hiermee beschermen we niet alleen ouderen en kwetsbaren in de maatschappij, maar zorgen we er ook voor dat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft.
Prof. dr. Sjoerd Bulstra
Voorzitter Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV)
wulf@mede-menszijn.nl
We doen nu net of zo’n beetje alle reguliere zorg, inclusief spoedeisende hulp, behandelingen voor kanker, uitgesteld wordt. De schuld daarvan wordt in dit artikel gelegd bij de beleidsmakers. Welke beleidsmakers? Is het inderdaad een zooitje? Doen alle afdelingen maar wat? Wat wordt er precies uitgesteld van de reguliere zorg? Draait de SEH afdeling nog? En behandelingen tegen kanker? In welk ziekenhuis wel en waar niet? In hoeverre is er binnen ziekenhuizen harmonie, cq, een verdeelsleutel bereikt tussen de disciplines , waaronder de covid-19 afdeling en orthopedie en de rest, in wat niet en wat nog wel. Artsen kunnen dat van die urgentie afwegen en onder en met elkaar bepalen. Is er goed overleg en harmonie?? Of bestaat er voorkeur voor de eigen ‘winkel’ met minder klandizie? Verder wordt er genoemd dat patiënten niet naar de dokter durven. Is het mogen binnenstappen bij de huisarts (poortwachter) ook al niet hoogdrempeliger momenteel? Is er niet meer aanmoediging om het thuis te proberen? Ik bedoel: laten we de afschaling van ‘alle’ reguliere zorg eens niet allemaal op een grote hoop gooien. Het klinkt allemaal zo contróleloos en angstig voor de burger bij iedere nieuwsuitzending. Kunnen zij, die 1,5 meter houden er wat aan doen? Zij mogen toch rekenen op grip erop door de professionals? Tot zolang luisteren we vanavond maar weer naar de angstkreten, vloedgolven, tsunami’s, van Kuipers en Gommers.