Kunnen we de zorgvraag voor zieken, mensen met een chronische aandoening en ouderen ook in de toekomst aan? Die vraag houdt ons allemaal enorm bezig. VWS zoekt het antwoord onder andere in regionale spreiding en samenwerking tussen zorgaanbieders. Dit door vanuit een integrale blik voort te bouwen op de bestaande netwerken, structuren en digitale mogelijkheden. Vanzelfsprekend in lijn met de principes van passende zorg en Juiste Zorg op de Juiste Plek: zorg voorkomen, verplaatsen en vervangen.
Zorg voorkomen: regiefunctie versterken
Integrale zorg kan veel betekenen voor bijvoorbeeld genezing van complexe wonden. Jaarlijks zijn er zo’n 400.000 wondzorgpatiënten in Nederland. Ondanks de intensieve behandeling verloopt de genezing vaak traag. Terugkerende wonden en opnames in een ziekenhuis of verpleeghuis kunnen het gevolg zijn. Hierin kan de mate waarin zorgaanbieders onderling communiceren en samenwerken veel verschil maken. Het voorzien in een regiefunctie, goede inschattingen en monitoring van de genezing en het vergroten van wondkennis in de zorgketen: allemaal zaken die de wondgenezing versnellen. En waarvoor al veel best practices beschikbaar zijn. Voor een complexe open beenwond kan dit gemiddeld 20 weken schelen: beter voor het welzijn van de patiënt en de mantelzorger én voor de zorgkosten. Dat inspireert.
Zorg verplaatsen: (dichtbij) huis
Van ziekenhuisverplaatste zorg zijn er ook genoeg voorbeelden. Er is al veel aandacht voor infuustherapie, hemodialyse en slaaponderzoek in de thuisomgeving, in nauwe samenwerking met thuiszorgorganisaties, apotheken en hulpmiddelenleveranciers. Zo wordt minder beroep gedaan op de verpleegafdeling, blijft het aantal ligdagen in het ziekenhuis beperkt en zijn meer behandelingen mogelijk. Bovendien loopt de patiënt minder risico op kruisbesmetting. Er is nog veel meer mogelijk om de verpleegafdelingen te ontlasten, bijvoorbeeld voor de nazorg bij niet-acute knie- of heupoperaties. Deze legt veel beslag op het ziekenhuis, en is ook goed en veilig bij de patiënt thuis te organiseren.
Zorg vervangen: samen beslissen
Gedurende anderhalf jaar corona is de geschiktheid van beeldbellen en e-consulten als vervanging van fysieke bezoeken afdoende aangetoond. Hierdoor verloopt ruim 30% van de policonsulten nu digitaal en staan Nederlandse patiënten meer open voor zorg op afstand. De uitdaging is om digitale zorg te omarmen als vanzelfsprekend onderdeel van zorgpaden. Centraal daarbij staat de communicatie tussen de zorgprofessional en de patiënt: samen beslissen welke zorg onder welke voorwaarden geleverd wordt. In de vertrouwde thuisomgeving vragen kunnen en durven stellen. Dit kan het verschil maken tussen passende zorg en zorg waar mensen niet bewust voor kiezen of niet helemaal achter staan.
Herstel en behoud van zorgmedewerkers
Ziekenhuizen halen alles uit de kast om personeel gezond en vitaal te houden. Maar er moet meer gebeuren om te voorkomen dat de ‘turbo’ van ziekenhuizen vastloopt. Hiertoe is het enorm belangrijk dat succesvolle verbeteringen en zorginnovaties een vervolg krijgen. Zorgverzekeraars kunnen hier een voortrekkersrol in vervullen door overleg te faciliteren en best practices te identificeren en tot standaard te verheffen. Tijdens anderhalf jaar coronacrisis zagen we dat in korte tijd grote stappen gezet kunnen worden. Laten we dit voortzetten en best practices zoveel mogelijk benutten om samen de ‘Juiste Inhaalzorg op de Juiste Plek’ te bieden.
Peter van Driel
Salesmanager ziekenhuizen bij Mediq Benelux