Deze behandelaars hebben verschillende ideologische uitgangspunten: homeopathie, accupunctuur, orthomoleculair, sacraal-therapeutisch, antroposofisch en aromatisch. Onderzoek wordt er niet gedaan want iedere behandelaar heeft zo zijn eigen inzichten over het ziektebeeld. Daar er geen duidelijke hiërarchie is ontstaan er conflicten over de te nemen maatregelen. Omdat aan bed een gênante vertoning ontstaat, trekken de behandelaars zich terug in een naburige kamer. De felle discussies dringen door bij de familie die ongerust afwacht bij uw bed.
Consultancy
De behandelaars komen terug en hebben een plan. Ze hebben besloten af te wachten en ondertussen een consultancy bureau in te schakelen om het probleem van Uw zieke te inventariseren. Als het rapport verschijnt verdwijnt het direct in een la. De uitkomst past niet bij de ideologieën van de behandelaars. Na ampele beraadslagingen wordt een ander consultancybureau ingeschakeld. Ook dat rapport wordt als niet bevredigend bevonden en men besluit niets te doen.
Opheffen
Daar u zieker wordt begint de familie opstandig te worden. Uit ergernis wordt de ingang van het ziekenhuis geblokkeerd. Er ontstaat een onhoudbare toestand waardoor het behandelteam besluit zichzelf op te heffen. U wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis waar op grond van vakkennis en een goede samenwerking van deskundigen u uiteindelijk goed hersteld.
Zakelijkheid
Wat is nu de les? Levensbeschouwingen zijn prima maar weinig geschikt om zakelijke en technische problemen op te lossen. Nederland loopt op diverse grote dossiers vast. Er is dringend behoefte om te besturen op zakelijkheid en expertise. Toets het beleid vervolgens in de Kamer en laat daar de ideologische standpunten een onderdeel van de discussie zijn. Uiteindelijk wordt er gestemd en besloten.
Het wordt tijd voor een zakelijke analyse van ons zorgstelsel. Wie in de geschiedenis van ons huidige zorgstelsel duikt kan zich alleen maar verbazen. Volstrekt niet onderbouwde standpunten en ideologieën over markt, eigen bijdrage en toeslagen hebben van de zorg een organisatorisch gedrocht gemaakt. Tijd voor een andere benadering.
Robert W. Kreis
chirurg N.P.
em. hoogleraar Brandwondenzorg VUmc