Er valt echter nog veel meer van IKEA te leren, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Wellicht niet direct het eerste waar u aan denkt gezien hun lage prijzen.
Duurzaamheidsdoelstellingen
De meubelgigant heeft zichzelf als doel gesteld in 2030 helemaal circulair en klimaatpositief te zijn. Hoe doen ze dat? Een belangrijk speerpunt is het (her)gebruik van grondstoffen. Dat proberen ze zo lang en zo vaak mogelijk te doen. Daarnaast investeren ze fors in de opwekking van duurzame energie. Op bijna alle daken van de IKEA-winkels in Nederland liggen zonnepanelen en inmiddels worden ze ook op de zijkanten van de winkels geplaatst.
In hun winkels experimenteren ze er ook op los. Het is daarbij van tevoren niet altijd duidelijk of hun experimenten een succes worden, maar leidend zijn hun duurzaamheidsdoelstellingen. Daar hebben ze zich aan gecommitteerd en daarom moeten ze actie ondernemen. Ik geef u ter inspiratie graag een aantal voorbeelden.
LED-lampen
In 2015 heeft IKEA ervoor gekozen om alleen nog maar LED-lampen in hun assortiment aan te bieden. Dit besluit is niet zonder succes gebleven. Met deze verandering heeft de winkelketen LED-lampen toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Dit heeft geresulteerd in de verkoop van honderden miljoenen exemplaren. De impact van deze keuze is enorm. “Als de 91 miljoen LED-lampen die in 2018 verkocht zijn allemaal gloeilampen vervangen, levert dat een besparing op die gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van zo’n 800.000 huishoudens”, aldus Alberic Pater, destijds duurzaamheidsmanager bij IKEA.
Gebruikte meubels
IKEA maakt het mogelijk je gebruikte meubels een tweede leven te geven. Via de website kun je na een paar eenvoudige stappen te doorlopen, aangeven om welk meubel het gaat en in welke staat het verkeert. Vervolgens krijg je een prijsvoorstel wat in de winkel wordt omgezet naar een tegoedbon. Het is daarbij overigens de bedoeling dat je de meubels gemonteerd inlevert (!).
Tijdens hun campagne Bring Back Friday in 2022 stimuleerden ze dit nog meer door hun prijsvoorstel voor ingeleverde meubels met 50 procent te verhogen. Een woordspeling op, en daarmee duurzaam tegengeluid tegen, Black Friday.
Vegetarische gehaktballetjes
Na het plantaardige ijsje en de vegetarische hotdog, zijn ook de fameuze Zweedse gehaktballetjes sinds enige tijd in een vegetarische variant verkrijgbaar. Gemaakt van erwteneiwit, aardappel, ui, haver en appel. Dit kan grote impact hebben omdat IKEA een enorm en divers publiek met de Zweedse balletjes bereikt: jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 1 miljard van de originele gehaktballetjes verkocht. Door de smaak net zo goed te houden en de prijs lager te maken dan de vleesvariant, hopen ze steeds minder vleesballetjes te verkopen. En dat is uiteraard veel beter voor het milieu.
Meubels huren
IKEA is in 2018 in Nederland begonnen met de verhuur van meubels. Voor een vast bedrag per maand huur je een volledige IKEA-slaapkamer, woonkamer, eetkamer, studentenkamer of werkruimte. Je sluit met een samenwerkingspartner een contract af voor een bepaalde periode. Zij verzorgen daarbij het transport en de montage van de meubels. Aan het einde van je contract kun je kiezen om de meubels op te laten halen en te laten hergebruiken of, als ze goed bevallen, het contract te verlengen.
En de zorg dan?
De zorg is in Nederland verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-uitstoot. Niet voor niets hebben veel organisaties en koepels in de zorg de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ondertekend. En ook in het door vele koepels ondertekende Integraal Zorgakkoord (IZA) is duurzaamheid een belangrijk thema. Hoogstwaarschijnlijk was uw organisatie of koepel een van de ondertekenaars. Ik hoop dat de voorbeelden van IKEA u kunnen inspireren om zelf ook duurzaamheidsexperimenten te gaan starten. Zeker als u zich gecommitteerd heeft aan de Green Deal en het IZA, dan moet u wel!
————————————-
Joris Arts plaatst elke week op woensdag een nieuwe blog op zijn eigen LinkedIn-pagina. Die verschijnen ook op Skipr. De andere blogs uit zijn reeks zijn hier te vinden.