Skipr Daily daily 20 augustus 2024
Artikelen uit de daily

Krappe arbeidsmarkt versterkt positie vaste zorgmedewerkers

Personeel in de zorg voelt de macht die zij hebben ten opzichte van werkgevers door de krapte op de arbeidsmarkt. Werknemers kunnen makkelijk overstappen naar een andere werkgever. In 2015 dacht ongeveer de helft van de werknemers eenvoudig van baan te kunnen wisselen, nu is dit toegenomen naar ruim 4 op de 5 medewerkers. 

Lees verder
ActiZ: 'Verzekeraar, houd Amsterdamse zorg toegankelijk’ Fusie Lelie zorggroep en WZU Veluwe krijgt groen licht ACM ETZ start met pilot ‘Het Potentieel Pakken’ Agema ziet geen mogelijkheden om te helpen bij overdracht Co-Med-dossiers Lichte afname aantal vacatures in de zorg VWS start campagne over hulp bieden bij verward of onbegrepen gedrag Twee nieuwe toezichthouders bij de Nierstichting Zorgen om jeugdzorg in Limburg door ‘puinhoop’ bij XONAR

  • Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Jorrit Stroosma

    Dit is dezelfde werkwijze zoals de zorgverzekeraars jaren geleden in de GGZ bezig gingen met omzetplafonds. Eerst gooien ze je de de te lage omzetplafonds voor de voeten waar je de zorg niet mee op peil kunt houden. Dan komen ze met hun oplossing; als je de zorg zo uitvoert en inricht zoals hullie dat bedacht hebben kom je best rond met je omzetplafond. Alleen zie en merk je als zorgaanbieder dat je de zorg niet meer kunt leveren zoals het eigenlijk hoort, maar je krijgt het geld er gewoon niet voor dus de ruggengraatloze bestuurders buigen dan maar voor de zorgverzekeraars.
    De zorgverleners krijgen een systematiek opgelegd die niet strookt met waarom ze ooit in de zorg zijn gaan werken en verliezen jaar na jaar hun plezier in het werk. Veel kiezen dan voor ander werk waardoor de zorg verder uitgehold wordt binnen de zorginstellingen.
    De overgebleven zorgverleners ervaren meer werkdruk en verliezen jaar op jaar ook hun werkplezier en gaan er uiteindelijk ook van door. Deze vicieuze cirkel leid tot wachtlijsten, onderbezetting en uiteindelijk zorg die niet meer kwalitatief is en menselijk.
    Er zitten hoge ambtenaren bij VWS die het tot hun kruistocht gemaakt hebben om de zorg om zeep te helpen en dat dat mensenlevens kost interesseert ze niks. En welke minister er ook zit ze blijken niet op te kunnen tegen deze ambtelijke omerta.