De kans is groot dat volledige willekeur weer gaat bepalen of dure geneesmiddelen worden vergoed. Dat stellen Adri Steenhoek, emeritus hoogleraar specialistisch geneesmiddelenbeleid en Carin Uyl-de Groot, hoogleraar Health Technology Assessment van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).
De wetenschappers stellen dat er in de afgelopen twintig jaar er een systeem gecreëerd is van omgaan met dure geneesmiddelen. Eerder bepaalde de woonplaats en de zorgverzekeraar van een patiënt of dure geneesmiddelen werden vergoed, de zogenaamde postcodegeneeskunde. Zo kon het voorkomen dat in de jaren negentig een vrouw met eierstokkanker geen levensverlengend medicijn (van 25.000 euro) vergoed kreeg, maar een andere patiënte in hetzelfde ziekenhuis wel.
Willekeur
Steenhoek en Uyl waarschuwen voor de gevolgen van de prestatiebekostiging die door minister Schippers is ingevoerd: “In het verleden is het gebeurd dat patiënten hun recht op een duur geneesmiddel via de rechter moesten afdwingen. Er zijn de afgelopen twintig jaar verschillende maatregelen genomen om dit te voorkomen. Door de beslissing van de minister om de beleidsregel dure geneesmiddelen af te schaffen, is de kans helaas groot dat we teruggaan naar een tijd van volledige willekeur.“
CVZ
Eerder dit jaar deed het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in een conceptadvies de aanbeveling aan minister Schippers om medicijnen voor de ziektes van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden. De kosten zouden volgens het CVZ niet in verhouding staan tot de gewonnen levensduur en de uiteindelijke behandelresultaten. Het advies deed veel stof opwaaien en werd uiteindelijk niet opgevolgd.