Een groep van EU-landen moet zelf dure geneesmiddelen gaan maken zonder winstoogmerk. De farmaceutische industrie kan zo voor een deel buitenspel worden gezet. Aldus Hans Büller, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC zondag in het NOS Journaal: “Dan zijn we daar niet meer afhankelijk van.”
Pompe en Fabry
Hans Büller denkt dat dure geneesmiddelen voor zeldzame ziekten als Pompe en Fabry betaalbaar blijven en zo beschikbaar voor iedereen. Hij heeft weinig vertrouwen in de onderhandelingen die minister Edith Schippers gaat voeren met de geneesmiddelenindustrie over de prijzen. Hij noemt dat een lapmiddel. Volgens hem vraagt de situatie dringend om een rigoureuze en niet alledaagse aanpak. Büller zegt dat voor zijn ambitieuze plan misschien wel 10 miljard euro nodig is.
Conceptadvies CVZ en reacties
De afgelopen weken is veel te doen geweest om de prijs van medicijnen. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelde in een conceptadvies dat dure geneesmiddelen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet langer vergoed moeten worden. Dit omdat de prijs niet opweegt tegen de gezondheidswinst. Daarop hebben onder meer de Tweede Kamer, Zorgverzekeraars Nederland en patiëntenverenigingen kritisch gereageerd. Eerder heeft het AMC al opgeroepen tot een Europese aanpak van de dure medicijnen. (ANP)