“Het werd al snel duidelijk dat werkgevers te weinig geld beschikbaar hebben gesteld voor de nieuwe cao, waardoor er geen ruimte is voor loonsverhoging en andere noodzakelijke aanpassingen”, aldus Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Het is onacceptabel dat werknemers hiermee verder op achterstand worden gezet.”
“De continuïteit van zorg staat onder druk. Des te belangrijker is het om arbeidsvoorwaardelijk competitief te blijven met andere sectoren”, aldus FBZ. “Op dit moment is dat niet het geval. Dat draagt zeker niet bij aan de instroom en het behoud van medewerkers in de volle breedte van de zorg.”
Voorlopig is het overleg tot nader order opgeschort. Alle partijen gaan zich beraden op de ontstane situatie.
Peter Koopman
Het per zorgbranche zoeken naar loon- en arbeidsvoorwaardenruimte is naar mijn mening inmiddels een obsolete manier van CAO overleg. De branches binnen de zorg hebben een belangrijke bron gemeen, de OVA ruimte. Daarenboven zijn de generiek opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden IG Zorgsector breed, dus Branches overstijgend inzetbaar. Concurrentie tussen zorgbranches in ongewenst. Ook de toenemende regionale samenwerking vraagt om het opruimen van CAO belemmeringen. Kortom een ZorgCAO, tenminste voor verzorgenden IG en verpleegkundigen is meer dan wenselijk. Niet alleen naar FUNCTIES kijken, maar kijk vooral naar BEROEPEN in het primair proces: zorg verlenen ! De niet-zorg medewerkers, die in deze sector ook belangrijke randvoorwaarden garanderen kunnen veelal ook hun CAO’s buiten de ZorgCAO terecht, dat dan ook veel passender ! Het marktdenken ook op CAO gebied binnen de bijna geheel vastgelegde financiële kaders is onzin. Het volgen van de CAO en Pensioenfonds voor Overheidspersoneel is meer passend, toch?