Business concept isolated on white
Arts en Zorg en Zorpunt, twee ketens van huisartsenpraktijken, gaan fuseren. Dat meldt de Volkskrant. Menzis, eigenaar van Zorgpunt, krijgt daardoor een kleiner belang in de huisartsenpraktijken.
Op het belang van zorgverzekeraar Menzis in huisartsenpraktijken is altijd veel kritiek geweest. Zo nam de Tweede Kamer eerder deze maand een motie aan waarin Menzis werd opgeroepen zich zo snel mogelijk terug te trekken uit de centra voor huisartsenzorg. Ook minister Edith Schippers van VWS heeft aangegeven geen voorstander te zijn van constructies waarbij zorgverzekeraars een zorgaanbieder bezitten. Schippers laat daarom uitzoeken of in Europees verband een verbod op fusies tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars mogelijk is. Tot op heden zijn dergelijke ‘verticale fusies’ niet verboden. In totaal zouden zo’n veertig huisartsencentra in handen zijn van private investeerders.
Doelen bereikt
Volgens Menzis is de kritiek op het belang in Zorgpunt niet de reden geweest om zich verder uit de huisartsenketen terug te trekken. Uit het artikel in de Volkskrant blijkt dat de zorgverzekeraar de doelen behaald acht. De woordvoerder van Menzis zegt: “Het is nooit onze bedoeling geweest om een groot belang in de huisartsencentra te houden.” Inmiddels zijn de acute problemen met opvolging in het Noorden en Oosten van het land opgelost door de gezondheidscentra van Zorgpunt. Ook is er nu een initiatief voor huisartsen die niets zien in de administratieve taken die komen kijken bij het runnen van een eigen praktijk.
NPM Healthcare
Zorgpunt is van Menzis en van investeerder Reggeborgh. Die twee partijen sloegen in juni 2010 de handen ineen. Nu fuseert Zorgpunt met Arts en Zorg van NPM Healthcare. Die laatste investeerder wordt de grootste aandeelhouder, terwijl het belang van Menzis krimpt tot 25 procent. Bij de gezondheidscentra van Arts en Zorg en Zorgpunt zijn vijfhonderd mensen werkzaam en er staan 200 duizend patiënten ingeschreven.
Overnamejacht
Vorige week concludeerde adviesbureau Boer & Croon dat investeerders en zorgpartijen op overnamejacht zijn. In de eerste drie kwartalen van dit jaar hebben 25 transacties plaatsgevonden, tegenover 24 transacties in heel 2010. Het gaat vooral om deals rond zbc’s, ggz-instellingen en tandartspraktijken. Bij een substanteel deel van de transacties waren private equity-partijen betrokken.