Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de GGD’en en het RIVM bij 90.000 Nederlanders, liet Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectiebestrijding bij het RIVM, weten in de technische briefing voor de Tweede Kamer.
Angstig en stress
Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de ondervraagden zich angstiger voelt, meer stress heeft en zich eenzamer voelt dan voor de maatregelen. Een vijfde van de Nederlanders heeft meer moeite om goed te slapen.
Ruim de helft van de Nederlanders zegt minder aan sport en beweging te doen. Dertig procent is meer gaan roken en twaalf procent is juist minder gaan roken. Deze effecten wegen mee bij de afwegingen van het Outbreak Management Team (OMT), zei Van Dissel, om uit de lockdown te komen. De coronamaatregelen hebben een negatief effect op de algemene gezondheid, zei hij: “Het blijft een trade-off”.
Effect mondkapjes
Van Dissel liet weten dat het dragen van mondkapjes weinig bijdragen aan de beperking van de verspreiding van het coronavirus. De overheid is volgens hem overgegaan tot een verplichting om een masker te dragen in het openbaar vervoer, omdat enkele onderzoeken aangeven dat het een effect heeft, maar zeer beperkt. Een niet-medisch mondneusmasker houdt “vijf tot hooguit tien procent van de virusdeeltjes tegen”.
Ter vergelijking zei Van Dissel dat een FFP2-masker slechts 0,1 procent van de virusdeeltjes doorlaat, terwijl dat bij een niet-medisch masker – afhankelijk van het type en hoe goed het wordt gedragen – 40 à 80 procent van de virusdeeltjes doorlaat. Een niet-medisch mondmasker vervangt zeker niet de anderhalvemeter-afstand, de hygiënemaatregelen (zoals handen wassen) en thuisisolatie van coronapatiënten.