Mensen die kampen met klachten, kunnen zich sinds 1 november via hun huisarts aanmelden voor onderzoek in een van de centra. Meer dan 7000 mensen hebben dat inmiddels gedaan. Ze zullen lang niet allemaal meteen terechtkunnen. De verwachting is dat er tot februari hooguit duizend mensen kunnen worden gezien.
Behandelplannen
De expertisecentra hanteren bepaalde behandelplannen, met name voor symptoombestrijding, maar zijn ook bedoeld om centraal kennis en ervaring op te doen om deze zo snel mogelijk te delen met andere zorgverleners. Die kunnen dan hopelijk ook snel patiënten helpen. Een en ander gebeurt in samenwerking met het al bestaande Post-COVID Netwerk Nederland (PCNN). Op den duur moeten alle universitaire medische centra een expertisecentrum openen.
Klachten
Symptomen van langdurige covid zijn onder meer vermoeidheid, benauwdheid, geheugen- en concentratieproblemen, spierpijn en hartkloppingen. Om naar een expertisecentrum te kunnen, moeten belangstellenden minstens een jaar klachten hebben die wijzen op een coronabesmetting. Daarnaast moeten ze zich flink minder fit voelen en, als het even kan, al een poging hebben gedaan om op te knappen door bijvoorbeeld fysio- of ergotherapie. (ANP)
Fons Berson
Voor behandelplannen of overwegingen is het volgende bericht vanuit NIH ,Bethesda USA wellicht interessant :
RECOVER-TLC kondigt met genoegen het virtuele webinar aan dat volgende week op donderdag 21 november van 14:00 tot 15:00 uur EST (nb CET conversie) gezamenlijk wordt georganiseerd door het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) en de Foundation for the National Institutes of Health (FNIH). Dit live webinar wordt ook opgenomen en online geplaatst, zodat het later kan worden bekeken.( zie hun website voor aanmelding)