Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Juist de gemeenten kwamen met innovatieve en creatieve ideeën om de toestroom naar de ggz beter te reguleren en zo de wachttijden te verkorten. Nu gemeenten zich hebben teruggetrokken is het ook onzeker of dergelijke initiatieven, zoals het verkennend gesprek, ook door zullen gaan.”
Snelle actie nodig
FNV dringt aan op snelle actie van de ggz-instellingen. Volgens de vakbond kunnen zij een beroep doen op een pot van 2,8 miljoen euro. Dit is het geld dat de overheid via het IZA beschikbaar heeft voor het verbeteren van de ggz, zoals initiatieven die bijdragen aan passende zorg.
Merlijn: “Maak werk van een investeringsaanvraag bij de verzekeraars. Doe dat snel, want ggz-medewerkers en cliënten kunnen zich niet de luxe veroorloven om stil te zitten.” Ze doet ook een beroep op de zorgverzekeraars en de rijksoverheid. “Zorg dat ggz-instellingen niet tegen allerlei bureaucratische regeltjes aanlopen en allerlei formulieren moeten invullen.”
Verkennend gesprek
Een van de gemeentelijke initiatieven waarop Merlijn doelt, is het verkennend gesprek. Bij GGz Breburg zorgde deze aanpak voor een daling van de wachtlijsten met tientallen procenten: “Dit zorgt voor verlaging van de werkdruk van ggz-medewerkers. Cliënten die wel binnen de ggz behandeld worden, zijn sneller aan de beurt.”