Voor de laagstbetaalden (hulpen bij het huishouden, keuken- en magazijnmedewerkers) wil de FNV een flinke loonsverhoging van 12 à 13 euro per uur nu naar 14 euro. Het gaat om tienduizenden mensen met een vvt-cao, met 470.000 werknemers de grootste cao in Nederland. De cao moet ingaan op 1 januari 2022.
Dat zegt de eerste onderhandelaar voor de vvt bij de FNV, Bert de Haas. Verder wil de bond meer zeggenschap over de werktijden en een betere regeling en betaling van onregelmatigheidsdiensten. “Dat geeft veel stress”, weet De Haas uit een recente peiling onder zijn leden: “Het wordt tijd dat niet de cliënt, maar de werknemer op nummer één wordt gezet door de werkgever. Dat komt uiteindelijk ook de cliënt ten goede.”
Het hele interview met Bert de Haas en het FNV-onderzoek bij vvt-leden staat op Zorgvisie.
Peter Koopman
Voor de FNV is er geen SER commissie, geen primair proces door daartoe vakbekwame ( opgeleide ) mensen. Iedereen is niet alleen gelijkwaardig, maar gelijk! Dat er al geld klaar ligt ( VWS 675 miljoen ) om de schalen ( 35, 40, 45 en 50 ) van de beroepsbeoefenaars te repareren wordt nu niet genoemd! Verzorgenden en verpleegkundigen hebben recht op die reparatie vindt de SER ! Dat alle medewerkers ook recht hebben op prijsindexering is bekend en dat dit niet in een percentage wordt vertaald maar in euro’s kan een keuze zijn ( uit OVA toeslag en ? ). Waarom verzorgenden en verpleegkundigen niet specifiek zichtbaar bij FNV?