“De focus ligt opnieuw op administratieve herindelingen, terwijl de menselijke maat en de kernwaarden van jeugdzorg worden verwaarloosd.”
FNV Jeugdzorg benadrukt dat het verplichte karakter van deze regio’s het democratische karakter ondermijnt. “Regionalisering heeft gevolgen voor de positie van individuele gemeenteraadsleden en hun democratische legitimiteit. Regio’s ontwikkelen zich tot een extra bestuurslaag, waardoor het openbaar bestuur te complex wordt en de afstand tot burgers en medewerkers te groot. Deze extra laag, die niet democratisch is verkozen, is onbereikbaar voor democratische invloed en loopt het risico bevolkt te worden door adviesbureaus. Hierdoor verliest de jeugdzorg haar menselijke gezicht en wordt onbereikbaar voor zowel cliënten als medewerkers.”
Uitholling
De regionalisering, zoals vastgelegd in de Hervormingsagenda Jeugd van juni 2023, dwingt gemeenten tot gezamenlijke inkoop van gespecialiseerde jeugdhulp. FNV, als veruit de grootste medewerkersvertegenwoordiging, heeft zich altijd verzet tegen deze regionalisering. Verplichte samenwerking tussen gemeenten lost de fundamentele problemen in de jeugdzorg niet op en creëert slechts een extra bestuurslaag die ondemocratisch en onbereikbaar is voor burgers en medewerkers, volgens de FNV.
FNV pleit voor structurele investeringen in personeel, zorg en arbeidsomstandigheden. “De jeugdzorg wordt al jaren uitgehold door onderfinanciering, een chronisch personeelstekort en toenemende werkdruk. Het kabinet heeft keer op keer niet geïnvesteerd in de zorg zelf, waardoor de werkdruk voor jeugdzorgmedewerkers onaanvaardbaar hoog is. De dreiging van burn-out en het verlies van ervaren professionals is reëel. Dit plan zal de situatie alleen maar verergeren door de zorg verder te versnipperen.”
Leo J van Oudheusden
Dit voornemen is even rampzalig als de actie van overheveling jeugdzorg naar de gemeenten, waar ik in 2015 al voor waarschuwde. Er dient een indeling te komen die administratief en financieel onder GGD valt , geen inkoop of andere concurrentiefratsen, die zijn rampzalig. Elke GGD regio zet een plat jeugdzorg systeem op waar de medewerkers gewoon een passend salaris krijgen en verdere ondersteuning. de regio substructuur is overal hetzelfde. De betalingen verlopen via het Zorginstituut, dat al verantwoordelijk is voor het regelen van de financiën.
Het is zeer zorgelijk dat het na 2015 de jeugdzorg nog steeds niet geregeld is en er regelmatig in de media calamiteiten gerapporteerd worden.
Peter Koopman
Een ambtelijke „oplossing“: verdeel en heers! Zal eerst nog „bestuurlijke drukte“ vragen om nieuwe regiovorm te introduceren ( + kosten?). Waarom in nieuwe landkaart oplossing gezocht? Waarom niet aangesloten bij de bestaande GHOR, c.q. GGD ? Waarom niet aangesloten bij de jarenlang bestaande zorgregio‘s ? Gemeenten en Regio‘s zijn ambtelijk/administratief van aard en niet primair als hulpverlenende instantie geschikt, toch? Breng de jeugdhulpverlening onder bij een „rijk“ Ministerie ( OVW?), dat ook „verstand“ van minderjarigen en opvoeding heeft!