De kosten voor de vier grootste zorgsectoren zijn met 11,2 procent gestegen ten opzichte van 2022. Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Deze stijging, die al sinds 2015 te zien is, was echt onnodig. Als vakbond strijden we al jaren voor het aantrekkelijker maken van werken in loondienst. Maar werkgevers doen het tegenovergestelde, waardoor steeds meer mensen loondienst inruilen voor het zzp-schap.”
Loondienst
De vakbond verwacht niet de handhaving van de wet DBA en daarmee controle op schijnzelfstandigheid, de stijging van de kosten voor externe inhuur zal tegengaan. “Werkgevers moeten echt in beweging komen om de medewerkers die ooit uit dienst zijn gegaan om zzp’er te worden weer te verleiden in loondienst te gaan”, stelt De Haas.
Wat zorgpersoneel wil
De vakbond stelt dat de oplossing voor het oprapen ligt. Uit (onder meer) het zelfstandigenonderzoek van AZW (2023), blijkt dat zorgpersoneel meer autonomie wil, een betere werk-privébalans, een verlaging van de werkdruk en een loon dat vergelijkbaar is met de marktsector. De Haas: “Dat is precies datgene wat de zzp’er nu geboden wordt. Draai het om: regel dit voor je personeel in loondienst.”
Cao-seizoen
Momenteel lopen er cao-onderhandelingen voor onder meer ziekenhuispersoneel, personeel in de gehandicaptenzorg en de ggz. De cao-onderhandelingen voor personeel in de vvt zijn opgeschort. De Haas: “De medewerker moet echt een keer op één gezet worden. Daarvoor moet de bedrijfsvoering wel flink op de schop. Die is altijd vooral gericht geweest op de mensen die zorg nodig hebben, niet op de medewerkers.”
Peter Koopman
De FNV Zorg wenst “het op nr 1 zetten” van de medewerkers in loondienst ipv de patiënten !!! Ik begrijp dat meer medewerkers een kans is om meer leden van een vakbond te krijgen, maar om juist in de zorg “doel en middel” te verdraaien? De FNV was betrokken bij de OVA fout ( al meer dan 20 jaar geleden ) en kent de daarmee ontstane “loonkloof” ( en dus ook pensioenkloof” van ca 7 % bij verpleegkundigen. Maar het blijft oorverdovend stil op dit dossier. Is dat omdat er weinig verpleegkundigen lid van de FNV zijn? En dat zowel inzake CAO als reparatie nieuwe pensioenwet? Het inhuren van zzp verpleegkundigen betekende “bruto” kosten, inclusief werkgeversdeel en verzekeringskosten. Maar ondanks mijn aarzeling om de FNV bij te vallen ben ik het wel eens dat naast de loonkloof ook de inflatie binnen de CAO voor verzorgenden IG en verpleegkundigen reparatie verlangen. Jos de Blok ( Buurtzorg ) regelde dat reeds eerder. “Zorg is immers geen onkostenpost, maar een investering”! Daarom moet het primair proces in de Zorg “zorgverlening” blijven en geen werkverschaffingsproject zijn!