De Werkgroep Geneesmiddelentekorten stelde in 2017 27 maatregelen voor om tekorten aan geneesmiddelen in Nederland te verkleinen. Ook richten deze maatregelen zich op zo min mogelijk last voor patiënten ten gevolgen van de tekorten. De evaluatie laat zien dat sommige maatregelen helpen om die gevolgen zo klein mogelijk te houden.
Meldpunt
Een van de maatregelen is het Meldpunt Geneesmiddelentekorten, dat is opgericht. Hier kunnen fabrikanten dreigende tekorten melden, zodat er tijdig oplossingen gezocht kunnen worden om tekorten te voorkómen of op te vangen. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld importeren uit het buitenland of de patiënt tijdelijk een kleinere hoeveelheid meegeven dan gebruikelijk.
Extra maatregelen
Het RIVM stelt nu extra maatregelen voor, omdat de huidige maatregelen zich vooral richten op de gevolgen zo klein mogelijk te houden. Ze helpen volgens de evaluatie niet of nauwelijks om tekorten te voorkomen. Het RIVM adviseert bijvoorbeeld om grotere voorraden aan te leggen.
De uiteenlopende oorzaken van geneesmiddelentekorten liggen vaak buiten Nederland. Daarom is het volgens het RIVM nodig om samen met andere landen op te trekken om medicijntekorten terug te dringen.
hmcmanagement
Binnen het huidige profiel van de internationale geneesmiddelenmarkt dient het inkoopbeleid weer in handen van apothekers en groothandels te worden gelegd. Zorgverzekeraars hebben de mogelijkheid om bandbreedtes voor vergoedingen te bepalen waardoor de prijzen beteugeld kunnen worden. Bovendien moet de rijksoverheid vasthouden aan de vereiste dat toegelaten leveranciers de gehele NL markt moeten kunnen voorzien (geen cherry picking). Alleen op die manier kan het best worden ingespeeld op het beleid van de internationale farmaceutische industrie.