Eind juni stonden er 45.100 vacatures open bij organisaties in de zorg. In het eerste kwartaal was dit nog 37.600. In welke sectoren van de zorg het aantal vacatures het meeste steeg, kan het CBS niet zeggen. Het aantal banen in de zorg , gecorrigeerd voor seizoenseffecten, groeide met 8.000 naar 1.7 miljoen.
Samen met de handel en de zakelijke dienstverlening is de zorg goed voor de helft van alle openstaande vacatures. Onder de gezondheids- en welzijnszorg rekent het CBS onder meer ziekenhuizen, ggz, vvt en thuiszorg, maar ook de kinderopvang.
Personeel voor inhaalzorg
Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen ligt onder meer de inhaalzorg ten grondslag aan de gestegen vacatures. Ziekenhuizen willen avonden en weekenden gebruiken om de behandelingen die zijn blijven liggen tijdens de pandemie in te halen, maar hiervoor is wel personeel nodig. Tegelijk zijn werknemers die tijdens de pandemie overuren moesten draaien nu uitgeput.
Vergrijzing
Verder merkt Van Mulligen op dat al voor de pandemie het aantal vacatures in de zorg steeg en dat de trend zich simpelweg voortzet. “Nu is dat in al zijn glorie terug. De stijging verbaast mij niet zo. Kwartalen hiervoor lagen de vacatures een beetje stil, maar nu de Nederlandse economie uit de coronacrisis kruipt zijn er toch wel wat mensen nodig.” Vergrijzing snijdt voor de zorg ook aan twee kanten. Niet alleen gaan zorgverleners met pensioen, maar op termijn neemt het aantal mensen dat zorg nodig heeft flink toe.
Tekort aan behandelaren ggz
De effecten van personeelstekorten in de zorg zijn al langer goed merkbaar in de zorg. Zo kampt de ggz met een tekort aan behandelaren. Lentis moest hierdoor een locatie in Winschoten sluiten en Parnassia heeft een opnamestop afgekondigd voor patiënten met bepaalde klachten. Bij Arkin wordt triage gepleegd bij patiënten met een lichtere problematiek die aankloppen bij Novarum, het specialistisch zorgprogramma voor eetstoornissen, en PuntP, het zorgprogramma voor angst- en stemmingsklachten. Arkin-topman Dick Veluwenkamp pleit al langer voor minder administratiedruk om de capaciteit te verhogen.
Landelijke aanpak nodig
Naar verwachting zal het personeelstekort in zorg en welzijn volgend jaar groeien tot tussen de 56.200 en 73.800 mensen. De commissie Werken in de Zorg pleitte eind 2019 al voor een landelijke aanpak vanuit het ministerie om dit tekort tegen te gaan. Eind 2020 zag de commissie heil in de regionale samenwerkende zorgpartijen die onder meer tijdens de pandemie onder hoge druk ontstonden. Bij Buurtzorg Nederland hoopt men de capaciteit van de wijkverpleging optimaal te kunnen benutten met een meerjarencontract met verzekeraar CZ.