Beumeler bekeek welke patiënten risico lopen op langdurige gezondheidsproblemen en ook hoe zij op een zinvolle wijze kunnen herstellen. Daarbij werden onder andere de rol van voeding en de mogelijkheden van Virtual Reality onderzocht.
“Uit de intensive care komen is vergelijkbaar met het bereiken van de finish van de eerste marathon die je loopt”, vertelt Beumeler. “Maar het herstel kan veel langer duren: bijna 50 procent van de patiënten die langer dan twee dagen op de IC hebben gelegen, is na een jaar nog steeds niet de oude.”
Voldoende eiwit
Hoewel er richtlijnen zijn voor voeding en beweging, ontdekte Beumeler dat bijna geen enkele patiënt in staat was voldoende energie en eiwit, voor de opbouw van spiermassa, uit de voeding te halen. Volgens de onderzoeker kan dit verklaren waarom patiënten niet in staat zijn zelf betekenisvol te herstellen en waarom eerdere revalidatieprogramma’s geen of onvoldoende effect laten zien.
In haar proefschrift gaat Beumeler ook in op de haalbaarheid en veiligheid van het gebruik van een virtual reality-training tijdens en na IC-opname in het kader van persoonsgerichte revalidatie. In samenwerking met het Leeuwarder bedrijf 8D Games onderzoekt zij hoe serious gaming patiënten kan helpen bij hun herstel.
Gat in het zorgpad
Beumeler merkt ook op dat er geen georganiseerde nazorg is voor voormalige IC-patiënten of hun naasten. “Er is een duidelijk gat in het zorgpad. Tot nu toe was er niemand die de verantwoordelijkheid nam voor hun revalidatie”, legt zij uit. “Omdat casemanagement gedurende dit traject ontbreekt, missen patiënten een centraal aanspreekpunt en belanden ze vaak bij verschillende medisch specialisten voor gezondheidsproblemen die mogelijk verband houden met de IC-opname. Daarom zetten we nu de nazorg voor Noord-Nederland op, waarbij we samenwerken met kennisinstellingen in de hele regio, patiënten, mantelzorgers, studenten en zorgverleners.”