Het aantal verwijzingen naar de ziekenhuiszorg was in de laatste twee weken 58 duizend minder dan verwacht in deze periode. Naar de geestelijke gezondheidszorg hebben de afgelopen twee weken bijna vierduizend minder verwijzingen plaatsgevonden.
Het geschatte aantal gemiste verwijzingen sinds de corona-uitbraak in maart naar de ziekenhuizen en zelfstandige klinieken is daarmee opgelopen tot 927 duizend. In totaal hebben sinds de corona-uitbraak naar schatting 74 duizend minder verwijzingen plaatsgevonden naar de geestelijke gezondheidszorg dan verwacht op basis van het gecorrigeerd aantal verwijzingen in dezelfde periode vorig jaar.
Afgeschaalde reguliere zorg
Huisartsen kunnen momenteel minder doorverwijzen omdat veel ziekenhuizen de reguliere zorg voor een deel weer hebben afgeschaald, omdat ze meer patiënten met covid behandelen. Dit terwijl de zorg in grote delen van de sector voor de tweede golf net weer een beetje op peil was. De Nederlandse Zorgautoriteit melde de afgelopen weken dat de ziekenhuizen en ggz in augustus weer evenveel patiënten zagen als in dezelfde periode vorig jaar.
Personeelstekorten
Tegelijkertijd kampen huisartsenpraktijken op hun beurt met personeelstekorten door corona. Medewerkers worden zelf ziek of moeten thuisblijven in afwachting van de resultaten van een coronatest.
Angst
Het aantal mensen dat met klachten naar de huisarts stapte, nam in de coronacrisis ook al af door de angst voor besmetting met het virus. De Nederlandse Zorgautoriteit roept patiënten op om bij gezondheidsklachten toch vooral wel contact op te nemen met de huisarts. “Ook in deze tijd, waarin de druk op de zorg weer toeneemt, is het heel belangrijk dat mensen hun huisarts weten te vinden. De zorg is veilig ingericht en huisartsen en hun team kunnen het beste beoordelen wat er nodig is. Als dat nodig is verwijzen ze patiënten door”, aldus de Zorgautoriteit.
Ingrid
huisartsen verwijzen niet door (geestelijke gezondheidszorg) omdat ze ook veel zelf in huis willen houden ipv doorverwijzen naar professionals