De betrokken partijen moeten een aantal vertragende barrières overwinnen. Momenteel moeten veel partijen samenwerken omdat de organisatie en bekostiging van zorgorganisaties versnipperd is. Daarnaast is de bekostiging gebaseerd op een vergoeding van geleverde zorg in plaats van zorguitkomsten. Dat zet ziekenhuizen niet aan tot het kwalitatief beter en efficiënter inrichten van zorgtrajecten. Ziekenhuiszorg thuis zou volgens ING ook sneller kunnen toenemen door meer coördinatie vanuit overheid en zorgverzekeraars.
Verder kost het ontwikkelen van nieuwe zorgtrajecten eerst vaak tijd en geld, voordat deze besparingen opleveren. Gert Jan Braam, ING Sectorbanker Industrie, zegt daarover: “Producenten van medische apparaten en systemen doen er goed aan om bij de ontwikkeling van mobiele toepassingen in een vroeger stadium intensief met ziekenhuizen en zorgverzekeraars samen te werken. Co-creatie blijkt vaak nodig om voldoende medisch bewijs te verkrijgen en de time-to-market van nieuwe producten te verkorten.”
Besparing
Patiëntbewaking op afstand, bijvoorbeeld door gebruik van apps en draagbare apparaten die met het ziekenhuis in contact staan, kan het aantal poliklinische ziekenhuisbezoeken voor chronisch zieke patiënten met ten minste 25 procent kan verminderen. Dit betekent in Nederland jaarlijks een besparing van 1 tot 1,5 miljoen ziekenhuisbezoeken door chronisch zieke patiënten met een minder complexe zorgvraag.
Volgens ING kan 20 procent van de ziekenhuiszorg in 2030 op afstand worden aangeboden. Dit zou de totale kosten voor ziekenhuiszorg in 2030 tot wel 10 procent of bijna 3 miljard euro per jaar kunnen verlagen.
Patiënten tevreden
Bijna 60 procent van de door ING ondervraagde consumenten geeft aan dat wanneer zij regelmatig ziekenhuiszorg nodig hebben, zij deze zorg liever thuis of dicht bij huis ontvangen.
Frans Brouwer
wat heb je nu aan zo’n partner met zo’n analyse? De ING ????