Interim-directeur Peter Weeda van het Maasstad Ziekenhuis is eind 2009 ontslagen als directeur van Vektis, het onderzoeks- en informatiecentrum voor zorgverzekeraars. Voor de vertrekregeling had Vektis 370 duizend euro gereserveerd. Dit schrijft de Volkskrant.
Belangenverstrengeling
Weeda vertrok na een verschil van mening met de raad van commissarissen over de koers van Vektis en zijn pensioendatum, laat hij aan de Volkskrant weten. “Ik kreeg daarbij mijn salaris tot aan mijn pensioen”, aldus Weeda in de krant. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Schippers de aanstelling van Peter Weeda voorkomt. “Het is niet te verkopen dat de raad van toezicht die zelf onder vuur ligt uit haar midden een interim-bestuurder aanstelt. Dit wekt de indruk van belangenverstrengeling. Daarnaast wekt het weinig vertrouwen dat een falende toezichthouder een falende bestuurder moet vervangen. Met zo’n besmet verleden red je geen besmet ziekenhuis.” Van Gerven heeft de minister gevraagd in te grijpen via de Inspectie voor de Gezondheidszorg en ervoor te zorgen dat een geschikte directeur wordt aangesteld. Ook herhaalt hij zijn pleidooi voor een medisch interventieteam dat acuut kan optreden als een ziekenhuisbestuur een gevaarlijke situatie, zoals een bacterie-uitbraak, niet goed aanpakt.
Opspraak
Weeda werd afgelopen week aangesteld als interim-bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis na het gedwongen ontslag van de vorige directeur, Paul Smits. Die ontving een vertrekpremie van 236 duizend euro. Smits kwam in opspraak door zijn aanpak van de bacterie-uitbraak in het ziekenhuis en genoot onvoldoende vertrouwen. Ook de raad van toezicht kwam onder vuur te liggen. Die zou niet snel genoeg hebben ingegrepen. Weeda was sinds 2005 lid van die raad. Volgens de Zorgbrede Governancecode mag een lid van de raad van toezicht de eerste drie jaar na het einde van zijn toezichtfunctie niet worden benoemd als (interim-)bestuurder. Het Maasstad Ziekenhuis laat aan de Volkskrant weten van de code te zijn afgeweken, omdat extern geen geschikte kandidaat te vinden was die per direct beschikbaar was. Het ziekenhuis denkt binnen vier tot zes maanden een vaste bestuursvoorzitter te hebben. Weeda zegt een wachttijd van drie jaar voor het vervullen van een interimfunctie erg veel te vinden. Die passage van de code geldt volgens hem in de eerste plaats voor bestuurders.