AppleMark
Kennisinstituut CBO is op 8 september door de rechtbank in Arnhem failliet verklaard. Volgens betrokkenen was een faillissement ‘onvermijdelijk’ vanwege de wankele financiële basis.
De TNO-dochter heeft de afgelopen maanden diverse ingrijpende en kostenbesparende maatregelen genomen. Toch bleven de vaste lasten te hoog in verhouding tot de inkomsten, waardoor het niet lukte om een nieuwe solide financiële basis te creëren, aldus het CBO op de eigen website.
Om het tij te keren koos het CBO in juni voor een inhoudelijke koerswijziging. Van de institutionele zorg trachtte CBO onder de naam CBOimpact de focus te verleggen naar het terrein van gezondheid en persoonsgerichte zorg. Hoewel deze koerswijziging CBO niet voor een faillissement heeft kunnen behoeden, denken de betrokkenen dat er behoefte is aan de kennis en expertise van het CBO.
Curator Johan Thielen streeft daarom naar een doorstart. Ook worden de huidige projectactiviteiten tot nader order voortgezet. Bij CBO werken een kleine twintig mensen.
Het is niet de eerste keer dat het CBO – ooit begonnen als Centraal Begeleidings Orgaan voor intercollegiale toetsing – failliet gaat. In oktober 2010 moest het CBO ook faillissement aanvragen. Destijds schoot TNO te hulp en kon CBO in afgeslankte vorm een doorstart maken. Wel bleef CBO onder de vlag van TNO een aparte entiteit. In augustus 2012 nam het CBO zelf weer de activiteiten over van het toenmalige Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ).