Het programma vroeg die gemeenten hoeveel ze jaarlijks vergoeden aan autismezorg. Het gaat hierbij om behandelingen en therapieën voor kinderen tot 18 jaar. Die worden sinds de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 vergoed vanuit de gemeenten. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat 1 tot 1,5 procent van de mensen autisme heeft. Geen van die gemeenten houdt bij wat ze uitgeven aan autismezorg. Op landelijk niveau hebben gemeenten en aanbieders van autismezorg geen harde gegevens over de kwaliteit van de geleverde hulp.
Landelijk registratiesysteem
Mierau ziet als oplossing een landelijk registratiesysteem. Daarin is de problematiek van de jeugdigen vast te leggen, net als het type behandeling, de kosten die worden gemaakt en de uitkomsten van de behandelingen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zou dat dan kunnen initiëren en vormgeven. De VNG zegt de nadelen van landelijke informatie op diagnose-niveau te verzamelen, groter te vinden dan de voordelen. “Het vraagt extra administratieve last om dat te realiseren.” (ANP)
sannelot
Wat volgens mij hier vergeten wordt volgens mij is dat naar aanleiding van WOII niet registreren of personen een aandoening of beperking hebben. Het gaat volgens mij zelfs tegen de privacy in.