De voorman van de acute zorgsector vindt het “niet logisch” om al meer maatregelen te versoepelen, terwijl het effect van de versoepelingen die net zijn ingegaan nog niet duidelijk is. Pas over enkele weken kan worden bepaald of daar ruimte voor is, stelt Kuipers. “Als het te snel gaat, moet je versoepelingen weer terugdraaien en zijn we uiteindelijk veel langer bezig”, waarschuwt hij.
Britse variant
Kuipers toont begrip voor het besluit om enkele versoepelingen door te voeren, zoals de heropening van middelbare scholen. “Ik snap ook het pleidooi om te kijken of je met versoepelingen meer draagvlak kunt creëren. Draagvlak en naleving zijn ontzettend belangrijk”, zegt hij. Tegelijkertijd zitten we “met een variant die niet onder de duim is”, verwijst hij naar de Britse variant van het coronavirus.
Lenteweer
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) becijfert het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant op 1,14. Dat wil zeggen dat 100 besmette mensen het virus gemiddeld aan 114 anderen doorgeven.
Kuipers denkt dat de combinatie van lenteweer en het oplopende aantal vaccinaties de situatie er wel beter op kunnen maken. “Als we 9 weken verder gaan, ziet de wereld er anders uit.”
In de komende week voorzien de ziekenhuizen nog geen grote toename van het aantal coronapatiënten. “Daarna zou dat wel kunnen gebeuren”, zegt de LNAZ-voorzitter. “We bereiden ons voor op de mogelijkheid van hogere aantallen. We hopen natuurlijk dat het niet gebeurt.”
Code zwart
Op vragen over de situatie in Noord-Holland, waar het aantal besmettingen de laatste tijd snel toeneemt, antwoordt Kuipers dat door het spreiden van patiënten moet voorkomen dat in één regio de ziekenhuizen het niet meer aankunnen.
De directeur van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Martin Smeekes, schetste zondag in een interview met NH Nieuws hoe problematisch het zou zijn als de situatie overal in Nederland zo zou zijn als in zijn regio. Hij maakt zich zorgen over de naleving van de maatregelen. “Als de geest echt uit de fles gaat en iedereen zegt: nou, bekijk het maar, dan weten we zeker dat pakweg eind maart dat zwarte scenario aan de orde is.”
Volgens Kuipers is ‘code zwart’, een tekort aan bedden op de intensive care, voorlopig echter niet aan de orde. (ANP)
Frank Conijn
De ziekenhuiscovidbedden worden bijna geheel bezet door thuiswonende 50-plussers met een conditie die predisponeert voor ernstige covid. De Vektiscijfers laten zien dat er max. 547.000 65-plussers zijn met zo’n conditie: https://www.vektis.nl/intelligence/publicaties/factsheet-kwetsbare-ouderen. Tel daar 100.000 bij op, en je hebt de betreffende 50+-groep.
.
Die mensen hadden, als gebruik was gemaakt van het aanbod van de Landmacht om de vaccinaties te gaan doen (net zoals bij de Mexicaanse griep), bijna allemaal eind januari hun 2e Pfizer-prik kunnen krijgen. En waren in dat geval nu dus volledig beschermd zijn geweest, waardoor het probleem van de vollopende ziekenhuizen nu al geheel opgelost was geweest. Waarmee de lockdown opgeheven had kunnen worden, behoudens maatregelen in en rond de woon-zorginstellingen.
.
Er is dus sprake van grote beleidsfouten, gezien de exploderende staatsschuld (die straks weer zal terugslaan op de zorguitgaven!) en alle problemen die de lockdown met zich meebrengt. En met alle respect voor het goede werk dat hij doet, maar Kuipers is mede debet aan die beleidsfouten, door zijn lobby om eerst het zorgpersoneel te vaccineren i.p.v. de patiënten die de bedden bezetten. Dat zorgpersoneel telde op tot bijna 650.000 mensen, die eerst allemaal gevaccineerd zouden moesten worden!
Frank Conijn
Gelieve twee woorden in gedachten te verwijderen: in de tweede alinea ‘zijn’ en in de derde ‘zouden’.