“Er is onvoldoende bewijs voor een mogelijk verband met de coronavaccins”, zegt het Lareb er direct bij. Op het totale aantal vaccinaties is het aantal meldingen relatief klein: meer dan 12 miljoen Nederlanders hebben coronavaccinaties ontvangen.
Patroon
Dat na een coronaprik soms klachten ontstaan, was al langer bekend, maar het Lareb meldt nu voor het eerst dat daar mogelijk een patroon in zit. Klachten waar het Lareb nu over rapporteert, lopen uiteen van kortademigheid en vermoeidheid tot spier- en gewrichtspijn en pijn op de borst. Sommige mensen melden dat ze last hebben van een soort “hersenmist”, concentratieproblemen en geheugenverlies. Dat zijn ook bekende effecten van coronabesmettingen.
Postcovid-syndroom
Het Lareb heeft 78 meldingen nader onderzocht en ziet daarin een patroon van klachten dat doet denken aan langdurige covidklachten, ook wel postcovid-syndroom genoemd. Die diagnose werd bij elf mensen ook gesteld. De meerderheid (80 procent) heeft geen diagnose gekregen, of dit is onbekend.
Belangrijkste verdenking
Een mogelijkheid die het Lareb openhoudt, is dat de mensen die de klachten kregen na vaccinatie tevens besmet zijn geweest met het coronavirus, zonder dit te weten. Het is bekend dat ook corona-infecties die aanvankelijk mild verlopen, of zelfs zonder symptomen, toch kunnen leiden tot langdurige klachten. In hun artikel noemen de onderzoekers dit “de belangrijkste bedenking” bij een mogelijk verband tussen vaccinaties en langdurige klachten.
Onvoldoende bewijs
Medicijnwaakhond CBG vindt dat van de Lareb-publicatie “geen veiligheidssignaal” uitgaat. De instantie “deelt de conclusie dat er momenteel onvoldoende bewijs is” voor een verband tussen vaccins en problemen die aan langdurige coronaklachten doen denken. Het CBG is het eens met de aanbeveling om meer onderzoek te laten doen.
Vervolgstap
Het ministerie van Volksgezondheid wil ook graag weten of er echt een verband is tussen vaccinaties en klachten en gaat met Lareb kijken naar “een logische vervolgstap”. De vaccinatiestrategie is gebaseerd op adviezen van de Gezondheidsraad. De raad kijkt periodiek of het advies moet worden bijgesteld, aldus VWS.