Ook in het geval van ziekte, en bij piekuren wordt het zo goed als onmogelijk om waarnemers in te zetten. LHV benadrukt achter de doelstelling te staan om schijnzelfstandigheid te verminderen. “ We vragen ons echter af of het wetsvoorstel zoals het er nu ligt de gewenste duidelijkheid brengt.”
Continuïteit
“Hiermee verdwijnt de voor de eerstelijnszorg zo belangrijke flexibele schil en komt de continuïteit en kwaliteit van zorg onder druk komt te staan. Ook vrezen we dat door deze ontwikkeling nog meer zorgprofessionals de zorg verlaten. Dat kunnen we ons niet veroorloven.”
In de maatregelen wordt onder meer meegewogen of er sprake is van een gezagsrelatie. Is dat zo dan wordt gekeken of er sprake is van ‘ werken voor eigen rekening en risico. Het is echter niet duidelijk wanneer er sprake is van voldoende risico bij de opdrachtnemer om te kunnen concluderen dat er gewerkt kan als zelfstandige, merkt de LHV op.
Bram de Wit
Vrijwel alle waarnemers werken verspreid over meerdere praktijken op vaste uurbasis. Als nep-zzp’er om minder belasting te betalen. De kwaliteit van zorg is laag omdat door deze constructie patiënten op elke fte dokter 2,5 dokters zien. Dat genereert fouten aan de lopende band. Ze doen te weinig ervaring op in een vaste populatie. Ze hebben minder goed contact met de andere hulpverleners in een praktijk omdat dat er verdeeld over meerdere praktijken veel te veel zijn. Dat de LHV kwaliteitsverlies ontkent en zelfs omdraait laat zien dat geweten en evidence based wetenschap ingeruild worden voor belastingvoordeel. Vanuit een vast dienstverband kunnen dokters uren op- en afschalen. Ze werken altijd embedded. En natuurlijk is er altijd een gezagsverhouding. Dat is inherent aan de zorg. Patiënten komen jaren in een praktijk met complexe problematiek. Alsof je daar zonder overleg mee aan de slag kan gaan. Dat gebeurt ook niet.
Jammer dat “mijn” LHV zo doorzichtig opportunistisch gewetenloos naar buiten treedt! Minister houd voet bij stuk! De zorg gaat ten onder aan money driven schijn ZZP-ers die de kwaliteit van zorg als geheel ondermijnen en de solidariteit met vaste krachten overboord gooien.