De aanpak van de Academie voor Patiënt en Mantelzorger om instructies te geven voor het injecteren van subcutaan is volgens VGZ een bewezen succesvol voorbeeld. Het zorgt ervoor dat het aantal verwijzingen naar de wijkverpleging met 40 procent is gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Maastricht UMC+ en Envida, die het project samen hebben opgezet. Volgens Marika Verbeek, innovatiemanager bij VGZ, bewijst dat de potentie van de methode. “Nu is de uitdaging om deze werkwijze verder te verspreiden bij meerdere zorgpaden en het verder op te schalen, ook in andere regio’s in Nederland.”
Transformatieplan
Het project is onderdeel van de Academie voor Patiënt en Mantelzorger’ die Maastricht UMC+ met Zuid-Limburgse partijen heeft opgezet. Het ziekenhuis heeft daarvoor een transformatieplan ingediend om bijbehorende financiering te krijgen. Het plan is al door de zogeheten snelle toets en wacht nu op definitieve goedkeuring.
Verpleegkundige handelingen
Het idee achter het Limburgse initiatief is om patiënten en mantelzorgers te leren om eenvoudige verpleegkundige handelingen te verrichten, zoals ogen druppelen, steunkousen aantrekken, wondverzorging en als gezegd subcutaan injecteren.