De monitor is ontwikkelend met financiering van het ministerie van VWS en is voor alle huisartsen, apotheekhoudende huisartsen en openbaar apothekers gratis beschikbaar. Aan de hand van indicatoren kunnen zij hun eigen voorschrijfcijfers vergelijken met landelijke gemiddelden en over verschillende jaren. De cijfers krijgen elke maand een update. De indicatoren zijn gebaseerd op de vigerende NHG-richtlijnen en beslaan veel voorgeschreven geneesmiddelgroepen.
De actuele beleidsthema’s waarop de monitor is toegespitst zijn: opioïden, diabetes mellitus en medicatieveiligheid/antistolling en minderen en stoppen. Dat laatste thema komt pas later dit jaar beschikbaar.
Overleg en onderhandelingen
Initiatiefnemers IVM en SFK hopen dat de monitor inzicht biedt en zo huisartsen helpt om de veiligheid, kwaliteit en doelmatigheid van medicijngebruik te verbeteren. Het is ook mogelijk de ontwikkeling van bijvoorbeeld de hele huisartsenpraktijk of de FTO-groep te volgen. Apothekers hebben toegang tot de monitor en kunnen huisartsen hierdoor goed bijstaan bij het verbeteren van de kwaliteit van het voorschrijven. Dit is bijvoorbeeld handig bij het voorbereiden van een FTO-overleg. De MVH biedt ook een goed uitgangspunt voor onderhandelingen met zorgverzekeraars.
Doeke Post
L’histoire se répète. In de jaren ’80 ontwikkelde ik bij het Ziekenfonds Het Groene Land in Zwolle dezelfde monitor en stuurden we alle huisartsen in onze regio de voorschrijf- en ook verwijzingsgegevens toe. Ik bezocht dan als adviserend geneeskundige de waarneemgroepen en besprak de cijfers met hen. We hebben een duidelijke verandering in het verwijs- en voorschrijfpatroon kunnen vaststellen. Helaas is deze activiteit verdwenen toen het ziekenfonds ging fuseren en toen de commerciële weg werd ingeschakeld. Ik heb menig artikel over deze tactiek in Medisch Contact geschreven. Opvallend dat de geschiedenis zich weer herhaald, maar dan wel pas na zo’n 40 jaar!!
Prof. dr. D. Post, Zuiderzeestraatweg 504 A 8091 CT Wezep