• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 5

  1. hmcmanagement

    Nu nog even de bereikbaarheid (zie rapport PBL van 26-09-2024) regelen.
    Maar ja, dat is/zijn een ander/andere departement(en) dus dat zal wel niet lukken. But that is an other story! En wie bij VWS maakt zich daar druk om.
    Wat dat betreft kent de NL overheid continuïteit. Of het nu de Kabinetten Rutten zijn of het Kabinet Schoot/Wilders, het motto is: après nous le déluge.
    Hans Hof, adviseur/bestuurder/toezichthouder in de eerstelijnszorg die met inmiddels 40 jaar ervaring vorengenoemde continuïteit heeft leren onderkennen.

  2. Olieshout

    ‘Ontregel de zorg’ was het motto van zorgverleners om de administratielast te verminderen.
    Motto een beetje verkeerd geïnterpreteerd?
    Zou me niks verbazen…

  3. Hans Kevenaar

    Het is niet vreemd dat de grotere ziekenhuizen, waaronder de UMC’s de normen wel halen en de kleinere ziekenhuizen vaak niet. De normen worden immers vastgesteld door de wetenschappelijke verenigingen, waarin de specialisten , vaak hoogleraren, van deze grote ziekenhuizen zijn vertegenwoordigd. Dit fenomeen speelt al jaren. Ook al in mijn tijd als bestuurder van een kleiner ziekenhuis, 15 jaar geleden. Toen heb ik dit ook reeds in het openbaar bekritiseerd; dat heeft echter geen effect omdat de grotere ziekenhuizen hier alleen maar baat bij hebben en ze dit voordeel niet willen verliezen.
    Hans Kevenaar

  4. thissen

    Volumenormen worden in het leven geroepen omdat in de praktijk is gebleken dat wanneer een bepaalde ingewikkelde ingreep relatief weinig wordt gedaan de kwaliteit van die ingreep beduidend veel lager is dan in een ziekenhuis waar veel van dit soort ingrepen wordt gedaan. Het is dus in het belang van de patiënt om volume normen te stellen. Meer operaties gaan goed met minder complicaties. Dat moet leiden tot concentratie van ingewikkelde ingrepen in minder ziekenhuizen. De patiënt zal hiervoor wat verder moeten en willen reizen. Bij eenvoudigere ingrepen speelt dit niet. Dezen kunnen ook in kleinere ziekenhuizen blijven plaatsvinden. Dichtbij dus. Ik zie het probleem hiervan niet. Een patiënt die een ingewikkelde ingreep nodig heeft wil toch immers dat dit goed (zo goed mogelijk) gebeurt? Een zeker ongemak (wat verder reizen) hoort daar gewoon bij lijkt mij.
    Dat in wetenschappelijke verenigingen alleen of voornamelijk hoogleraren zitten is onjuist. Alle medisch specialisten (ook uit kleinere ziekenhuizen) zijn hiervan lid. Bij normen over aantallen gaat het dus primair over kwaliteit van zorg. De beroepsgroep (specialisme) ‘in volle breedte’ moet daarover normen vaststellen.

  5. Frank Conijn

    Prima dat er volumenormen gesteld worden voor bepaalde behandelingen. Zolang er maar naar norm per behandelaar i.p.v. per ziekenhuis wordt gekeken. Want daar gaat het natuurlijk primair om. Anders kan het een zinloze, zelfs misleidende exercitie zijn.