De dbc’s waar het om gaat, zijn onder meer voor het gebruik van telemonitoring. “Deze vorm van zorg kan nog niet los gedeclareerd worden terwijl dat juist belangrijk is. Om telemonitoring te stimuleren kan deze zorg per 2023 zelfstandig geregistreerd en gedeclareerd worden”, schrijft de NZa.
Expertadvies
Verder komt er een prestatie voor expertiseadvies. “Dit advies zorgt ervoor dat de patiënt niet altijd meer hoeft te worden doorverwezen naar een expertisecentrum. In andere gevallen wordt de patiënt gerichter doorverwezen en krijgt zo sneller de zorg die nodig is. Dit laatste is in het bijzonder van belang voor patiënten met een zeldzame aandoening. Zij zien nu vaak diverse specialisten en krijgen verschillende diagnosen, voordat de juiste diagnose gesteld wordt. De NZa onderzoekt of en hoe een vergelijkbare bekostiging nodig is voor expertisecentra voor niet-zeldzame aandoeningen.”
Taakherschikking
Tot slot wil de NZa iets doen om taakherschikking te bevorderen. “Om de zorg toegankelijk te houden is het essentieel om medewerkers optimaal in te zetten. Hiervoor is het van belang om duidelijker te krijgen wie wat doet in de zorg. Daarom moet de zorg die een patiënt krijgt, vastgelegd worden door de zorgaanbieder die ook feitelijk de zorg levert. We hebben hiervoor een aanpassing doorgevoerd in de registratieverplichting van de Regeling medisch-specialistische zorg.”
Tarieven 2023
VWS heeft de NZa onlangs gevraag om de tarieven voor 2023 ook aan te passen aan de stijgende kosten in de zorg. Die aanpassingen zijn nog niet verwerkt. “We verwerken deze aanpassingen zo snel mogelijk in de tarieven. Binnen de msz is een groot deel van de tarieven niet gereguleerd. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten de hogere index daarom op een passende manier vertalen in hun afspraken”, aldus de NZa.