© Ratana21 / stock.adobe.com
Eerder besloten MCL en Tjongerschans in Heerenveen al te fuseren. Die combinatie krijgt vanaf 1 januari 2025 de naam Frisius. “Nu schuiven we daarbij aan”, aldus een woordvoerder van Antonius. Behalve Frisius blijft na de afronding van de fusie alleen nog Nij Smellinghe in Drachten over als zelfstandig ziekenhuis in Friesland.
Toestemming ACM en NZa
De drie ziekenhuizen gaan samen ACM en NZa vragen om toestemming voor een bestuurlijke fusie. De verwachting van Antonius en MCL is dat dat een traject is van ruim twee jaar. Als NZa en ACM toestemming geven, volgt direct daarna de tweede stap: de juridische fusie. Dat duurt waarschijnlijk ook twee jaar, schat een woordvoerder van MCL.
Nij Smellinghe in Drachten ondertekent de intentieverklaring, maar gaat niet fuseren met de drie andere ziekenhuizen. Het ziekenhuis onderschrijft de intentieverklaring, “omdat die ook is gericht om de ziekenhuiszorg in Friesland te behouden”, aldus een woordvoerder van Nij Smellinghe. Dat kan bijvoorbeeld door samenwerking met de drie andere ziekenhuizen in de provincie.
Personeelstekort en volumenormen
“De fusie is nodig om gezamenlijk tot een nieuw te bouwen ziekenhuis in Joure te komen”, zegt een woordvoerder van MCL. Dit ‘voorkeursscenario’ wordt de komende tijd uitgewerkt. Rond 2034 gaat het ziekenhuis in Joure open, waarna de ziekenhuizen in Heerenveen en Sneek sluiten en opgaan in ‘Joure’. Personeelstekorten en de aanstaande aanscherping van de volumenormen maken deze stap noodzakelijk, stellen de ziekenhuizen.
Geld, bijvoorbeeld via een beschikbaarheidsbijdrage, om alle zorg voor alle ziekenhuizen beschikbaar te houden zoals PVV-fractieleider Wilders vorige week bepleitte, helpt niet.
Kwaliteit overeind houden
Deze fusie is ‘hard nodig’, zeggen de woordvoerders van Antonius en MCL. “Als we dit doen, houden we de kwaliteit en de bereikbaarheid van de zorg in Friesland overeind”, aldus MCL: “We kunnen ons in Friesland geen vertraging veroorloven. Heerenveen en Sneek redden het nu nog, maar we weten niet wat er nog aankomt. De situatie is urgent.”
Jorrit Stroosma
De NZa/VWS ligt mooi op ramkoers met het verminderen van het aantal ziekenhuizen in Nederland. Rond 2040 moet het aantal ziekenhuizen vermindert zijn met meer dan 50%. Ergens tegen 2030 kunnen ze niet anders dan de maximale aanrijtijd van de ambulance verruimen van 15 minuten naar 45 minuten. Dat dit mensenlevens gaat kosten is een ingecalculeerd risico vinden ze.
Dit is beleid o.a. bedacht door oud NZa bestuurder Kaljouw die nu als VVD senator in de Eerste Kamer zit en hier en daar verschillende goed betaalde commissariaatjes heeft en andere lobby clubjes.
Peter Koopman
Getalsmatig zou één volwaardig ziekenhuis passend kunnen zijn in de zorgregio Friesland, met daarenboven steun van het academisch centrum te Groningen. ( immers ik leerde dat ca 600.000 inwoners hiervoor de basis vormen en Friesland kent slechts 10% meer inwoners dan dit getal ). De organisatie van de totale zorg moet echter vanuit de
regionale zorg geborgd worden, waarin de wijkdokter en de thuisverpleegkundige actief zijn. ( nb Voor de spoedeisende zorg geldt andere normering ).