Vorige week werd Maas, werkzaam bij Radboudumc, door Opzij gekozen tot Meest invloedrijke vrouw 2019, omdat ze volgens de jury de eerste ‘cardiofeministe’ is. “Ze strijdt al ruim dertig jaar om het vrouwenhart op de kaart te zetten”, aldus het tijdschrift.
Kamer van Koophandel
Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat Angela Maas een van de bestuurders is van de stichting Opzij in Den Haag. Verder zitten er in het bestuur onder andere Saskia den Uyl, dochter van voormalig PvdA-leider Joop den Uyl en Hedy d’Ancona – een van de oprichters van Opzij en de eerste hoofdredacteur van het magazine.
De stichting Opzij heeft, net als andere stichtingen, als doel een maatschappelijk, sociaal of ideëel te bereiken – in dit geval emancipatie van vrouwen. Maas heeft haar nevenfunctie bij Opzij gemeld bij de raad van bestuur van Radboudumc in Nijmegen.
‘Beetje raar’
“Ik ben niet bij de gesprekken geweest over wie uitverkoren zou worden”, reageert Maas. “Dus voor mij was het een verrassing. Het is wel een beetje raar, maar u bent de eerste die er wat van zegt. Meer mensen hebben het misschien gedacht.” Ze zegt dat de jury de prijs heeft gegeven vanwege haar “niet aflatende streven om de cardiologische zorg voor vrouwen te verbeteren.”
Oprechte keuze
Het tijdschrift meldt niet precies wie er in de jury zat en wat de voorwaarden zijn voor de verkiezing. In de toelichting bij de Top 100 Invloedrijkste vrouwen 2019 schrijft Opzij: “En invloedrijk, hoe meet je dat? Het is geen exacte wetenschap, dus met de hele redactie en bijgestaan door eerder op de lijst genoemde vrouwen maken we een oprechte keuze.”
In een reactie zegt hoofdredacteur Marianne Verhoeven van Opzij dat het “een heel onafhankelijke jury is”. Ze is niet van plan om de wijze van jurering volgend jaar aan te passen.
caro@happybrainworks.nl
Geachte meneer Baltesen, heeft u enig idee hoeveel vrouwen voortijdig overlijden omdat (cardiale) klachten niet worden herkend? De fysiologie en dus ook de klachten blijkt bij vrouwen anders te zijn dan bij mannen. Angela Maas heeft hier – tegen de verdrukking van haar mannelijke collega’s in – haar werk van gemaakt. Hiermee vult zij een gat in de medische wetenschap. Zij heeft niets voor niets een wachttijd van 1 jaar (!) op haar polikliniek.
Dáárom heeft zij deze prijs gewonnen, niet omdat zij bestuurslid is van Opzij.
zorg
Zeer goed werk van deze Angela Maas. In dit kader van fysiologische verschillen tussen ; man, vrouw, kind , enz verbaast het mij dat niet zo lang geleden ineens werd geconstateerd dat de samenstelling van kinder medicatie niet het zelfde moet zijn als die van een volwassen persoon ?