Atrium Medisch Centrum en Orbis Medisch en Zorgconcern gaan fuseren. Daartoe hebben de raden van bestuur besloten.
De instellingen maakten het voorgenomen besluit donderdag bekend. Hoewel ook de raden van toezicht en de medische staven met de beslissing hebben ingestemd, is de fusie nog niet rond. Zo moet onder andere de Nederlandse Mededingingsautoriteit de fusie nog goedkeuren. Volgens Dagblad de Limburger ontstaat na de fusie een van de grootste ziekenhuizen van Nederland met 9000 medewerkers en een omzet van zo’n 600 miljoen euro.
Voortraject
Het hing al langer in de lucht dat beide instellingen zouden gaan fuseren. In 2009 werd een fusie gezien als een goede oplossing voor de financiële problemen van Orbis. De provincie en verzekeraar CZ waren daar toen voorstander van. Adviesbureau Berenschot meldde vorig jaar dat beide instellingen door samenwerking 30 tot 35 miljoen euro kunnen besparen.
Continuïteit
In de persverklaring waarin Orbis en Atrium nu de fusieplannen bekend maken, noemen de instellingen de financiële gezondheid van beide instellingen als een belangrijke motief voor fusie. Zo kan de continuïteit van zorg op lange termijn worden gewaarborgd. Daarnaast biedt de fusie voordelen voor de patiënt. Zo verhoogt schaalvergroting de medische kwaliteit en blijft belangrijke zorg voor de regio behouden. Volgens de ziekenhuizen past het fusieplan dan ook in het beleid van minister Edith Schippers van VWS, om ziekenhuizen intensiever te laten samenwerken.
Locaties behouden
De fusie moet leiden tot een managementstructuur. Wel blijven twee volwaardige ziekenhuizen bestaan in Heerlen en Sittard-Geleen. In Kerkrade, Brunssum en Echt blijven poliklinische centra. Mogelijk worden sommige behandelingen wel geconcentreerd in Heerlen of in Sittard-Geleen. (Daan Marselis)