ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en KBO Brabant hebben in een brief aan minister De Jonge om dit academische onderzoek gevraagd.
Oversterfte
De afgelopen maanden zijn veel meer mensen overleden dan normaal in deze periode, schrijven de organisaties. Ook was de oversterfte in Nederland hoger dan in ons omringende landen met ongeveer dezelfde vaccinatiegraad. In alle leeftijdsgroepen stierven meer mensen dan verwacht, maar de stijging is het grootst in de leeftijdsgroepen boven de 65 jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.
Meer dan corona
De makkelijke conclusie is dat de oversterfte komt door corona, maar uit de RIVM-statistieken blijkt dat dat maar een deel kan verklaren. In november bijvoorbeeld was de oversterfte 3500 mensen. Het RIVM registreerde in die maand 912 doden door corona. Eerder in de pandemie is al duidelijk geworden dat het werkelijke aantal coronadoden hoger ligt, maar het kan niet de totale oversterfte verklaren. De partijen vragen zich af: welke rol speelt de uitgestelde zorg hierin? En spelen andere factoren zoals eenzaamheid mee?
HB
Oversterfte sinds zomer: 10 duizend gevallen
Het overgrote gedeelte van de oversterfte vond plaats vanaf de zomer: sinds begin juni waren er ruim 10 duizend sterfgevallen meer dan het CBS vooraf had ingeschat. Het grootste gedeelte van deze oversterfte vond plaats onder mensen vanaf 65 jaar, tegenwoordig vooral bekend als de “kwetsbare groep”. Maar er zijn inmiddels ook 1,7 duizend meer sterfgevallen dan verwacht, onder mensen die jonger waren dan 65 jaar. Het is opvallend dat de oversterfte hoofdzakelijk vanaf de zomer speelt. Er was toen immers een hoge vaccinatiegraad bereikt.
Statistisch onderzoek: mogelijk verband met injecties
Deze week publiceerden prof. dr. Ronald Meester, prof. dr. Theo Schetters en informatieanalist Wouter Aukema hun resultaten van een Bayesiaanse analyse met Nederlandse overheidsdata van sterftecijfers, in combinatie met officiële cijfers van het vaccinatieprogramma. Uit deze analyse blijkt dat er een mogelijk verband is tussen sterfte en vaccins, maar alleen voor de groep 65- tot 80-jarigen. Voor de overige leeftijdsgroepen is dit niet aangetoond. De onderzoekers stellen dat er meer onderzoek nodig is (door de autoriteiten) en dat massavaccinatie niet mag doorgaan zonder het publiek te informeren over risico’s.