Het akkoord dat minister Edith Schippers van VWS vandaag sloot met zorgverzekeraars en zorgaanbieders over een beheerste kostengroei in de tweedelijnszorg, is positief ontvangen.
Het akkoord is gesloten tussen VWS, NVZ vereniging van ziekenhuizen, NFU, Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Op grond van de overeenkomst wordt de komende jaren een uitgavengroei van 2,5 procent nagestreefd. Inclusief loon- en prijsbijstelling komt dat neer op een maximale uitgavengroei van 5,3 procent. De afgelopen jaren groeiden de uitgaven aan ziekenhuiszorg met 6 tot 7 procent per jaar. De uitgavengroei wordt beheerst door selectief inkopen van zorg, spreiding van ziekenhuisfuncties, afbouwen van overbodig geworden ziekenhuiscapaciteit en het doelmatiger voorschrijven van dure geneesmiddelen.
NVZ
NVZ-voorzitter Roelf de Boer stelt dat het akkoord ‘winst’ betekent voor de ziekenhuizen. “Er komt rust in de sector. En met rust bedoel ik geen onverwachte miljoenenkortingen achteraf meer. Ziekenhuizen worden niet zomaar meer verantwoordelijk gesteld voor overschrijdingen.”
Kleinere ziekenhuizen
De Boer acht het onwaarschijnlijk dat kleinere ziekenhuizen door concentratie en spreiding van zorg zullen verdwijnen. “Het gaat niet om kleine of grote ziekenhuizen. De minister heeft meerdere keren gezegd dat ziekenhuiszorg toegankelijk en in de buurt moet blijven. Het gaat dan om basis en chronische zorg. Die zullen niet uit de buurt verdwijnen.”
NPCF
De NPCF stelt onomwonden ‘blij’ te zijn met het akkoord. “Als alleen nog gespecialiseerde, ervaren artsen bepaalde operaties uitvoeren, gaat de kwaliteit van de zorg omhoog,” zo stelt de NPCF. De organisatie erkent dat een gevolg van de afspraken kan zijn dat ziekenhuizen afdelingen moeten sluiten, of dat ziekenhuizen helemaal verdwijnen.
Kwaliteit
Volgens de patiëntenorganisatie gaat het er vooral om dat mensen bij operaties behandeld worden door de beste artsen, en dat ze voor nazorg en basiszorg terecht kunnen in medische centra dicht in de buurt. “Als blijkt dat er te veel ziekenhuizen zijn in een bepaald gebied en dat ze moeten verdwijnen, is dat onderdeel van het proces om tot betere, bereikbare en betaalbare zorg te komen”, aldus de woordvoerster.
Medisch specialisten
De Orde van Medisch Specialisten (OMS) laat bij monde van woordvoerder Saskia van Kleef weten ‘content’ te zijn met het akkoord. “De OMS is ook voor concentratie en spreiding van zorg. En we zijn vooral blij dat we in het kwalitatieve deel van het akkoord een rol kunnen spelen.”
Zelfstandige klinieken
Ook Zelfstandige Klinieken Nederland is tevreden met het akkoord, waarbij de organisatie overigens zelf betrokken was. Afgelopen maanden heeft de organisatie meerdere malen haar ongerustheid geuit. Met name omdat de maatregelen waarmee minister Schippers de uitgavengroei wilde beteugelen de positie van zelfstandige behandelcentra in gevaar zou brengen.
Toekomst
Op basis van het huidige akkoord ziet ZKN echter weer toekomst. ZKN is ingenomen met de afspraak dat zorgverzekeraars selectiever zullen gaan inkopen op basis van prijs, kwaliteit en doelmatigheid. “Zaken waarop zbc’s uitblinken,” aldus ZKN in een persreactie. Volgens de organisatie speelt het akkoord in op de wens van een groeiend aantal Nederlanders dat zich in een zbc wil laten behandelen. Voorwaarde om het groeiend aantal Nederlanders te kunnen behandelen is dat er meer medisch specialisten in een kliniek gaan werken.
Politiek
Minder positieve reacties zijn te horen in de politiek. Zo noemt de SP schaalvergroting in de zorg ‘illusiepolitiek’. Kleine ziekenhuizen hebben juist een grotere productiviteit, stelde SP-Kamerlid Henk van Gerven maandag in een reactie op een akkoord over goedkopere ziekenhuizen. Hij gelooft dan ook niet dat de kosten met het akkoord omlaag gaan. De partij pleit er daarbij voor dat de kleinere ziekenhuizen blijven bestaan. “De dokters moeten reizen, niet de patiënt,” aldus Van Gerven.
PvdA
Ook de PvdA is kritisch, al is de partij wel voor concentratie van gespecialiseerde zorg. Kamerlid Eelke van der Veen zegt tegen het ANP dat hij bang is dat commerciële belangen straks bepalen wat een ziekenhuis nog zal bieden. Dat zou ten koste kunnen gaan van de patiënt, zo meent hij. In gebieden waar steeds minder mensen wonen, zou een ziekenhuis dan steeds minder te bieden hebben of zelfs dichtgaan, terwijl er nog wel behoefte is aan de zorg.
Rol overheid
Van der Veen vindt dan ook dat de overheid een grote rol moet blijven spelen bij de spreiding van ziekenhuiszorg over het land. “Nu is het echt een dealtje tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars.”(Daan Marselis/ ANP)