Dit is een van de voornaamste bevindingen van de Digital Cardiac Counseling-studie onder leiding van onderzoekers van de afdeling cardiothoracale chirurgie in het Maastricht UMC+. De resultaten van deze studie naar prehabilitatie zijn onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift JACC, gelijktijdig met presentatie van de resultaten op het grootste internationale congres van hartchirurgie (EACTS) in Lissabon.
Hartoperaties
Hartpatiënten die een hartoperatie moeten ondergaan zijn tegenwoordig steeds ouder en hebben vaak te maken met bekende risicofactoren zoals roken, zwaarlijvigheid, angst, verminderde longkracht en conditie. Deze factoren verhogen het risico op ongunstige uitkomsten na een ingreep. Bekend is dat begeleiding vooraf – prehabilitatie – de fysieke en mentale fitheid van een patiënt kan verbeteren. Echter, de impact op het ontstaan van ernstige complicaties na een hartoperatie was nog niet duidelijk. De Digital Cardiac Counseling-studie onderzocht dit als eerste ter wereld. Gekeken werd naar het effect van een innovatief gepersonaliseerd programma op basis van telemedicine: ter voorbereiding op hun operatie kregen patiënten via een online audiovisueel platform zorg op afstand en begeleiding via teleconsulten van experts.
Afname hartproblemen
De onderzoeksresultaten toonden twee belangrijke nog onbekende feiten: het uitstellen van een hartoperatie voor prehabilitatie is veilig en het aantal ernstige complicaties tot een jaar na de operatie vermindert aanzienlijk. Er was sprake van risicoafname in de prehabilitatiegroep van 8,8 procent, een daling van 35 procent ten opzichte van de standaardzorg. Naast de daling in het aantal ernstige complicaties, rapporteerden de patiënten in de prehabilitatiegroep een verbetering in longkracht, minder angst en depressies. Van de rokers was de helft met roken gestopt.
Digitaal platform
Voor dit onderzoek werden 394 patiënten verdeeld over twee groepen: 197 patiënten volgden een gepersonaliseerd online prehabilitatieprogramma op basis van gescreende risicofactoren, 197 patiënten kregen de standaardzorg die bestond uit preoperatieve zorg en revalidatie na de hartoperatie. Het begeleidingsprogramma verliep via een online platform waar patiënten voorafgaand aan hun operatie – minstens zes weken lang – vragenlijsten konden invullen en teleconsulten konden krijgen. Daarnaast bevatte het platform informatie en trainingsmodules over cardiovasculaire symptomen, stoppen met roken, omgaan met angst, fysieke oefeningen, longkrachtoefeningen en een dieetprogramma. Na hun operatie werden alle deelnemers nog drie keer gescreend en nauwgezet opgevolgd voor het voorkomen van complicaties.
Routinezorg
Prehabilitatie is momenteel nog niet standaardzorg in de hartchirurgie. De uitkomsten uit de Digital Cardiac Counseling-studie zijn hier wel aanleiding voor, aldus hartchirurg en hoofdonderzoeker van de studie Peyman Sardari Nia: “Onze resultaten tonen aan dat prehabilitatie als secundaire preventie de kans op ernstige complicaties na een hartoperatie kan verminderen. Daarnaast krijgen patiënten op deze manier meer eigenaarschap over hun gezondheid en worden ze gefaciliteerd om in hun thuisomgeving hier iets aan te doen. Prehabiltatie zou dus een goede aanvulling zijn op de huidige postoperatieve revalidatieprogramma’s voor patiënten die een hartoperatie ondergaan.“