Het gaat om poliklinische patiënten die een CT-scan ondergaan waarbij jodiumhoudende contrastmiddelen zijn toegediend. “Aangezien het contrastmiddel na 24 uur uit het lichaam is verdwenen, kan de lozing van deze stoffen eenvoudig voorkomen worden door patiënten plaszakken mee te geven. De urine van de eerste plasbeurten na de CT-scan wordt daarin opgevangen”, zegt Maastricht UMC+, een van de deelnemende ziekenhuizen.
140 ton medicijnresten
Het medicijngebruik in Nederland stijgt al jaren. Daardoor komen steeds meer medicijnresten via de ontlasting en urine in het oppervlakte- en grondwater. In Nederland wordt naar schatting per jaar 140 ton medicijnresten en 30 ton röntgencontrastvloeistof via zuiveringen op het oppervlaktewater geloosd.
Behalve Maastricht UMC+, doen ook Erasmus MC, Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, Antonius ziekenhuis Sneek, de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar en het Deventer Ziekenhuis mee aan de proef. (ANP)
Arne van Oranje
Ben het er niet mee eens dat deze medicijn-plaszakken bij het restafval komen. Wat als deze zakken tijdens het samendrukken in de vuilniswagen knappen, brengt dat geen gevaar op voor de vuilnismannen?!
Dit moet mijn inziens behandeld worden als chemisch afval en ook zo opgehaald worden, apart en veilig voor de verwerkers.
Wel goed dat er stappen genomen worden om ons milieu minder te belasten met medicijnresten.