“Het systeem van DBC’s en DOT’s is helemaal verkeerd, het jaagt alleen maar de kosten op. Daar moeten we van af.” Dat zegt Jaap van den Heuvel, arts en bestuursvoorzitter van de Reinier de Graaf Groep in Delft in het septembernummer van Skipr magazine.
Volgens Van den Heuvel is marktwerking als sturingsmechanisme voor de zorg volkomen ongeschikt. “Pay for performance, fee for service, noem het zoals je wilt, het is een ongeschikt principe dat alleen maar de prijzen opdrijft. Je moet niet betalen voor meer productie, maar voor optimale kwaliteit”, zegt hij in Skipr magazine 09, september 2012.
Slecht sturingssysteem
Van den Heuvel noemt het voorbeeld van ondernemende artsen: “Dokters zijn gaan ondernemen, dus hebben ze een liesbreukstraat opgezet. Er worden allemaal nieuwe producten aangeboden. En soms zijn die overbodig. Daar gaat het fout. Doordat de groei van de ziekenhuiszorg dit jaar slechts 2,5 procent mag bedragen, is er een klem gezet op de productie. Er zit een veiligheidsmarge op het budget van plus vijf en min vijf procent, maar nergens staat hoe die marge zich verhoudt tot de 2,5 procent. Veel te ingewikkeld. Ik kan het al bijna niet meer volgen. Een sturingssysteem dat zo ingewikkeld is, deugt niet.”
Aanneemsom voor ziekenhuizen
Volgens Van den Heuvel zijn er veel alternatieven voor DBC’s en DOT’s. “Je zou een ziekenhuis een aanneemsom kunnen geven per adherente bewoner. Dit is een soort van gemiddelde prijs per patiënt die aanspraak kan maken op het ziekenhuis. Je kan een vaste prijs betalen per nieuwe patiënt die het ziekenhuis bezoekt. Beide voorbeelden kun je nog wat nauwkeuriger maken door rekening te houden met de zorgzwaarte, bijvoorbeeld door rekening te houden met de leeftijd van de patiënten. Je kunt ook overwegen om toch, zoals over de hele wereld gebeurt, het DRG-systeem in te voeren. Je krijgt dan een vast bedrag per patiënt dat afhankelijk is van de diagnose die de patiënt bij ontslag heeft. Al deze drie voorbeelden stimuleren wel om patiënten te zien, je krijgt dus geen wachtlijsten, maar niet om per patiënt heel veel verrichtingen te gaan doen. De kosten blijven dus lager dan met DBC’s.”