Het onderzoek kwam in samenwerking met het Nivel tot stand. Uit de resultaten van het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG) van het Nivel blijkt dat mensen met een beperking vele barrières ervaren bij het bezoeken van openbare plekken. Dit geldt vooral voor mensen met een ernstige beperking. “Mensen met een beperking die zich actief inzetten voor toegankelijkheid, voelen zich vaak niet gehoord en ervaren dat ze steeds opnieuw oplossingen aandragen voor dezelfde problemen”, aldus het onderzoek.
Vooroordelen
De panelleden geven aan dat zij soms te maken krijgen met een denigrerende bejegening in openbare ruimtes, waarin vooroordelen en ongemak doorklinken. Volgens de respondenten zijn veel mensen zich niet bewust van hun rol om bij te dragen aan ‘gelijkwaardige deelname’ en is iedereen verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van openbare ruimtes.
Gebrek aan hulpmiddelen
Daarnaast geven de respondenten aan dat het aanvragen van extra hulpmiddelen ter bevordering van de zelfstandigheid soms op basis van onjuiste argumenten wordt afgewezen door de overheid of gemeente. “Ze krijgen niet-passende middelen. De verantwoordelijkheden van verschillende instituties zijn niet duidelijk”, aldus het Nivel. Waardoor deze mensen het soms jarenlang zonder geschikte hulpmiddelen moeten doen en ze beperkt worden in vrijheid en zelfstandigheid.
Diverse beleidsterreinen
De ontoegankelijkheid van openbare plekken voor mensen met een beperking kent vele oorzaken. “Verbetering raakt verschillende beleidsterreinen. Dit maakt dat dit een uitdaging van formaat is”, aldus het Nivel. “Complicerende factor is bovendien dat het beleid over toegankelijkheid te vrijblijvend is.” Om openbare plekken toegankelijker te maken voor gehandicapten, adviseren de onderzoekers daarom richtlijnen op te stellen.