Het verwijderen van de restitutiepolis uit de basisverzekering en het aanpassen van de Zorgverzekeringswet, waar het kabinet Rutte 2 in het regeerakkoord op zinspeelt, beperkt de vrije artsenkeuze, doorkruist inventieve samenwerkingsverbanden tussen medische professionals en leidt op den duur tot aantasting van de kwaliteit van de medische opleidingen. Dat schrijft Suzanne Witjes, bestuurslid van De Jonge Orde, in Het Financieele Dagblad.
Witjes is tevens coördinator van de werkgroep jonge medische professionals die aan een visiedocument. Zij wil namens de medische professionals van de toekomst een halt toeroepen aan de toenemende marktmacht van zorgverzekeraars, schrijft Artsennet. Er dreigt volgens Witjes een te eenzijdige focus op kostenbeheersing te ontstaan door het verdwijnen van de restitutiepolis.
Negatieve gevolgen
Witjes vreest dat door de combinatie van het verwijderen van de restitutiepolis uit de basisverzekering en het aanpassen van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet burgers hun keuzevrijheid wordt ontnomen en dat de invloed van zorgverzekeraars toeneemt op een onwenselijke manier. Verder vreest zij dat de plannen van het kabinet inventieve samenwerkingsverbanden in het kader van concentratie en spreiding van zorg tussen zorgverleners dwarsbomen. Ook de opleiding van medisch professionals komt voolegsn Witjes in het geding: “Toenemende concentratie van zorg op een bepaalde plek leidt concentreert automatisch ook bepaalde delen van de medisch specialistische opleidingen, waardoor ze niet overal meer beschikbaar zijn.”