Melvin Samson, UMCN Foto en copyright: Flip Franssen Geen publicatie zonder toestemming vooraf. 024-3238442
Melvin Samson legt zijn functie als CEO van het Karolinska Ziekenhuis in Zweden neer. Volgens Samsom heeft het ziekenhuis behoefte aan nieuw leiderschap nu de volgende fase van Karolinska’s transitie aanbreekt. Samsom blijft tot het voorjaar 2019 aan als bestuursvoorzitter.
Samsom gaf de afgelopen vier jaar leiding aan een grootschalige transformatie van het internationaal gerenommeerde Karolinska ziekenhuis in Stockholm. De traditionele afdelingen maakten plaats voor zorgpaden. Door de noden van de patiënt centraal te stellen wilde Samsom een einde maken aan de verkokering van het zorgaanbod, gebrekkige patiënten-participatie en variatie in kwaliteit.
Daarnaast zette hij de lijnen uit voor de verhuizing naar een nieuwe locatie. In het kader hiervan sloot Samsom overeenkomsten met grote technologiebedrijven als Philips en General Electrics.
Problemen
Samsom maakte in oktober 2014 de overstap van Radboudumc naar Karolinska. Bij zijn aantreden worstelde het ziekenhuis met grote problemen. Met een verlies van 60 miljoen euro op een jaaromzet van circa 1,5 miljard euro draaide het ziekenhuis financieel slecht. Ook de communicatie tussen de verschillende afdelingen liet te wensen over, net als de samenwerking met zorginstellingen in de regio. Daarnaast had de reputatie van het ziekenhuis een flinke knauw gekregen door de affaire Macchiarini. Uiteindelijk werden zeven onderzoekers van het aan het ziekenhuis gelieerde Karolinska Instituut, waaronder ‘stamcel-specialist’ Macchiarini, schuldig bevonden aan wangedrag.
Samsoms antwoord op de problemen van het ziekenhuis leidde tot heftige reacties onder het personeel. Uit een enquête onder de medisch specialisten begin 2017 bleek dat nog maar 3 procent van de medische staf vertrouwen had in Samsom. Voor het FD reden om Samsom te typeren als “de minst populaire ziekenhuisdirecteur van Europa”.
Inspiratie
Anderhalf jaar later constateert Samsom dat de thematische organisatievorm en nieuwe werkwijze ingang hebben gevonden met een groeiende patiënttevredenheid en grotere patiëntbetrokkenheid als resultaat. Ook is het Karolinska ziekenhuis volgens Samsom gestegen op verschillende kwaliteitslijstjes. “Ik ben trots op wat we bereikt hebben”, zegt Samsom in een korte toelichting op zijn vertrek. “Het heeft energie en moed gekost om de weg in te slaan naar een duurzame zorgorganisatie, een proces dat collega’s van over de wereld inspiratie heeft gegeven. We zijn er nog niet, maar er zijn veel voorbeelden die laten zien dat we in de goede richting bewegen. Het ziekenhuis gaat nu een nieuwe fase van aanpassingen en fine tuning in. Daar past ook een nieuwe vorm van leiderschap bij.”