Volgens de partijen legt de minister de bal terug bij werkgevers en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De minister verwacht dat die partijen er alles aan doen om de kraamzorg toegankelijk te houden.
Nieuwe cao
De gesprekken tussen vakbonden en werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg voor een nieuwe cao verlopen moeizaam. De bonden schreven de minister eind december een brandbrief omdat ze vrezen dat de toegankelijkheid van kraamzorg binnenkort niet langer te waarborgen is.
Als reactie verwijst de minister nu naar de gesprekken tussen Zorgverzekeraars Nederland en de werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg. De minister verwacht dat die partijen er alles aan doen om de kraamzorg toegankelijk te houden. Donderdag 8 februari zitten vakbonden en werkgevers voor de zesde keer om tafel om te onderhandelen over een nieuwe cao. Circa 84 procent van de leden van de FNV is bereid actie te voeren voor een goede cao.
Meer salaris
Extra geld beschikbaar stellen voor de salarissen doet de minister niet. De salarissen in de kraamzorg lopen ongeveer 10 procent achter op de salarissen in de ouderenzorg.
De minister stelt dat de overheidsbijdrage voor arbeidsvoorwaarden in de zorg, de zogenoemde OVA-ruimte, voldoende zou moeten zijn om de lonen zodanig te verhogen dat ze marktconform zijn. Tegelijkertijd vindt de minister dat er meer moet gebeuren om de kraamzorg toegankelijk te houden.
De vakbonden wijzen erop dat er nu al duizend vacatures openstaan die niet opgevuld kunnen worden. Daarnaast kunnen kraamverzorgenden niet tot nauwelijks vakantie opnemen vanwege dit tekort.
B. Verhoeven
In 2024 gaat dat om 4 miljard euro voor de OVA-ruimte, de overheidsbijdrage aan arbeidskosten van zorgpersoneel. ‘De OVA is bedoeld om de ontwikkelingen in de markt bij te benen, maar het salaris van zorgmedewerkers in de VVT staat dan nog steeds op grote afstand’, reageert bestuurder Yvonne van Stiphout. MAAR DAAR KOMT NIETS VAN TERECHT BIJ DE KRAAMZORG. ALLEEN IN DE ZIEKENHUIZEN. BESEFT DE OVERHEID WEL HOE DE MARKT WERKING WERKT. ONODIG VEEL GELD VERSPILLING EN GEEN GELD VOOR DE WERKVLOER.