De huidige cao liep af op 30 juni 2024. De cao geldt voor zo’n 7.500 kraamverzorgenden.
Hoger salaris
Vakbond voor zorgprofessionals (FBZ) vraagt om een toeslag van 40 procent voor reistijd tijdens inconveniënte uren. Ze willen het belang van een veilige werkomgeving, met de juiste hulpmiddelen onderstrepen. Verder streeft FBZ naar meer ontwikkelmogelijkheden, waaronder een recht op vergoeding van cursus- en studietijd. Ook de wettelijke uitkeringen voor geboorteverlof en ouderschapsverlof moeten worden aangevuld van de FBZ tot het volledige salaris.
FNV Zorg & Welzijn mikt op 7 procent salarisverhoging en wil dat de reistijd wordt gezien als werktijd. Bovendien zet de vakbond in op een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,63 procent, zodat deze gelijkgetrokken wordt met de uitkering in de andere zorgcao’s.
Werkroosters op de schop
Ook moeten de werkroosters volgens FNV op de schop. Zo wil FNV dat er betere regels komen voor wachtdiensten. Onder meer door recht op aflossing binnen twee uur na afloop van een wachtdienst. Ook pleit FNV dat de wachtdienst meetelt als werkdag. “Zoals het nu is ingericht betekent het dat je als kraamverzorgende op dagen dat je oproepbaar bent niet eens boodschappen kunt doen of je eigen kind van school halen”, aldus FNV-bestuurder Feli Escarabajal.
Volgens de vakbond zijn er genoeg mogelijkheden om het werk anders in te richten. Onder andere door het tijdig bekendmaken van het rooster mogelijk te maken. Verder moeten kraamverzorgenden de mogelijkheid krijgen om vier of zes dagen achter elkaar te werken in plaats van acht en hebben ze recht op één vaste vrije dag per week. En er moet volgens FNV een maximum komen aan het aantal dagen achter elkaar waarop kraamzorg aan twee of meer gezinnen per dag gegeven wordt.
Volgende ronde
De volgende overlegronde staat gepland op 9 december.