De politiek moet eindelijk eens besluiten dat er een landelijk elektronisch patiëntendossier komt. Hiervoor pleit Jenneke van Veen, bestuurslid van beroepsorganisatie V&VN. Een EPD betekent veiligere zorg en minder debatten over incidenten in de Tweede Kamer.
In de verpleeghuizen- en gehandicaptensector staat automatisering op de werkvloer nog in de kinderschoenen, stelt Van Veen. “Als je verpleegkundigen zou voorzien van iPad of computer hoeven ze maar één keer gegevens in te toetsen en vervolgens kunnen ze alle kwaliteitsgegevens uit het EPD halen.” Van Veen pleit ervoor alleen registraties te gebruiken als het gaat om de kwaliteit van de zorg of om de verantwoording daarvan. “Dan kun je een heleboel andere dingen afschaffen.” En dat komt de kwaliteit van de zorg ten goede.
Taakherschikking
Taakherschikking kan een tandje sneller volgens Van Veen. De politiek moet investeren in verpleegkundigen omdat zij betaalbare duurzame en kwalitatief goede zorg moet leveren. “Dat kan je doen op aantal fronten, waaronder taakherschikking. De overheid moet zorgen dat alles klopt, zodat taakherschikking mogelijk wordt. Op dit moment schort er nog het nodige aan. Zo kan de overdracht van bevoegdheden en verantwoordelijkheden naar verpleegkundigen beter. “Er zijn nog heel veel belemmeringen die maken dat taakherschikking lastig is”, aldus Van Veen. “Als je kijkt naar een polikliniek waar een verpleegkundig specialist spreekuur houdt, moet er nog een arts langskomen om een dbc of dot te openen. Dat zou niet meer van deze tijd moeten zijn. Als je taken en verantwoordelijkheden overdraagt, moet je die ook volledig overdragen, ook dat onderdeel.” Verder vindt Van Veen dat taakherschikking ook in andere sectoren gestalte moet krijgen. “Bijvoorbeeld in de verpleegkunde sector waar taken van de arts naar de gespecialiseerde verpleegkundige kunnen, in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg waar taken van de arts gehandicaptenzorg naar de begeleiders die daarvoor gespecialiseerd zijn zouden kunnen.”
Opleiding
Verder ziet Van Veen brood in investeringen in de opleiding van personeel. Investeren in personeel betekent goed en tevreden personeel. Anders heb je dure wervingscampagnes nodig om krachten aan te trekken. De politiek zou kwaliteitseisen verpleegkundigen wettelijk kunnen verankeren, oppert Van Veen. Zij pleit voor een wettelijke verplichting binnen wet BIG.
V&VN is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast V&VN zijn dit: ActiZ, SGF, GGD Nederland, GGZ Nederland,LHV, NFU, NPCF, NVZ, CG-Raad, VGN, V&VN, BTN, KNGF, KNMO, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, Platform VG, LAD, KNMG, NVTZ, VHN en ZN.
Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.