Donderdag gaat Agema opnieuw in gesprek met de VNG en ZN, zei Karremans woensdag in een debat met de Tweede Kamercommissie VWS. De beantwoording van vragen over het vertrek van de VNG liet Agema over aan hem. Dit leidde tot grote verontwaardiging bij enkele Kamerfracties. De Kamercommissie vergaderde over de voortgang van het IZA.
Reageer op Zorgvisie op de stelling: Een nieuw IZA is kansloos zonder gemeenten
“We werken aan gelijkwaardigheid van de VNG in het vernieuwde IZA”, zei Karremans: “Dat nemen we serieus. We willen graag in gesprek over aanvullende structurele middelen, want we hebben ze keihard nodig. We betreuren de stap van de VNG. Als je gezamenlijke uitdagingen hebt, betekent dat niet dat je een factuur naar het rijk kunt sturen. Maar we zijn niet pessimistisch om eruit te komen.”
Gek om op te stappen
VVD-fractiewoordvoerder Judith Tielen vond het “eigenlijk niet kunnen” van de VNG om uit het IZA te stappen: “Er ligt een akkoord. Dan is het gek om tijdens dat programma nieuwe dingen op tafel te leggen.” Coalitiepartner NSC zag de oplossing voor de gemeenten in “meer doen met minder geld”, zei Daniëlle Jansen: “Want meer financiële ruimte is er niet.”
Wieke Paulusma (D66) noemde het vertrek van de VNG “een beschamende vertoning”. Ze maakte zich zorgen over het voortbestaan van het IZA zonder VNG, maar vond het van de andere kant logisch dat de gemeenten uit het zorgakkoord zijn gestapt, omdat het kabinet tussentijds “de spelregels” heeft veranderd door 300 miljoen euro te korten op preventie.
Paulusma: “Terwijl het IZA-akkoord staat of valt met investeringen in preventie. De VNG voelde zich genaaid door die rücksichtslose bezuinigingen.” Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) voegde daaraan toe dat er ook nog geen plan ligt van het kabinet-Schoof om de korting op de rijksbijdrage van 2,5 à 3 miljard euro (Ravijnjaar 2026) op te lossen. Behalve het tekort aan zeggenschap en de korting op preventie was dat de belangrijkste reden voor de VNG om uit IZA te stappen.
Openbaarmaking kwaliteitscijfers
Veel fracties drongen bij Agema aan om vaart te maken met de openbaarmaking van de kwaliteitscijfers van behandelingen. Tielen sprak daar de ziekenhuizen, vakgroepen en zorgverzekeraars op aan: “Ik wil de wil van Agema zien om het beschikbaar stellen van die data voor elkaar te krijgen.” Paulusma (D66) was het met haar eens: “Wordt het niet eens een keer tijd om die transparantie van de zorg een meer verplichtend karakter te geven?” Agema zei in overleg te zijn met Zorginstituut Nederland om sneller deze data beschikbaar te stellen.
Onder andere de PVV- en SP-fracties drongen bij Agema aan om meer vaart te maken met de plannen voor het behoud van de streekziekenhuizen door budgetbekostiging. Echter, CDA-kamerlid Harmen Krul vroeg zich af of budgetbekostiging de oplossing is: “Dat gaat aantoonbaar niet helpen. Dat zien we bij Zuyderland.”
Uitvoeringstoets budgetbekostiging
Agema zei dat ze vorige week de NZa opdracht heeft gegeven voor een uitvoeringstoets voor budgetbekostiging voor spoedeisende hulp en acute verloskunde. Later volgt de opdracht aan de zorgautoriteit voor een analyse van de impact van het uit de marktwerking halen van de intensive care. De minister verwacht de budgetbekostiging voor spoedeisende hulp en acute verloskunde in 2026 in te kunnen voeren: “Dat is heel snel. Het kan ook later worden.”
Agema wil behalve het sociaal domein ook het hoofdlijnenakkoord ouderenzorg in het Integraal Zorg- en Welzijnsakkoord (IZWA) opnemen. Dat zijn nu nog parallel lopende gesprekken. In dat IZWA kondigen zorgpartijen nieuwe maatregelen aan om de wachtlijsten te verkorten en de beweging naar passende zorg te versnellen. Agema stuurt haar visie op de marktwerking waarschijnlijk begin volgend jaar naar de Tweede Kamer.
hmcmanagement
Regeren is vooruit zien. Dit kabinet (maar in mindere mate ook de vorige kabinetten) beschikt niet eens over een goede achteruitkijkspiegel laat staan over een krachtige verrekijker.
Het blijft dus doorgaan met ad hoc broddelwerk.
Hans Hof
Jorrit Stroosma
Het broddelwerk blijft als keer op keer de VVD in kabinetten komt te zitten; die zijn er voor om zo min mogelijk geld uit te geven aan de economisch onrendabelen maar ze wel mee te laten betalen aan, in dit geval de zorg, om het betaalbaar te laten zijn voor mensen die wel economisch rendabel zijn in de ogen van de VVD. Elke linkse partij is de afgelopen 20 jaar stuk gegaan aan deze manipulatie door de VVD als ze in een kabinet stapten met de VVD.
Ook in dit kabinet voert de VVD de regie, dat merk je aan alles. Belastingmaatregelen voor de vrintjes van de VVD worden zonder slag of stoot er door heen gedrukt als men afgeleid is door het gerommeld rond en door de PVV, NSC en de BBB. Dat gaat om miljarden die naar mensen gaan die al geld te over hebben. Het meeste VVD stemvee denkt en hoopt hier ook ooit een graantje van mee te kunnen pikken; die oogkleppen vallen hopelijk ooit eens weg.