Als er nu geen keuzes worden gemaakt in de zorg, dan zijn “keiharde ingrepen” op termijn onvermijdelijk. Dat zegt Arnold Moerkamp, voorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in NRC Handelsblad.
Volgens Moerkamp leidt het uitblijven van maatregelen die bijdragen aan de betaalbaarheid van het zorgstelsel tot een forse verhoging van de eigen bijdrage of een verschraling van het basispakket. Moerkamp reageert in NRC voor het eerst op de kritiek die hij vorige week kreeg na het uitlekken van een conceptadvies waarin het CVZ bepleit dure medicijnen voor sommige patiënten met de zeldzame ziektes van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden.
Geen bezuigingsbril
Volgens Moerkamp heeft het CVZ bij het opstellen van dat advies niet “door een bezuinigingsbril” gekeken. De medicijnen, die voor één patiënt tonnen per jaar kosten, zijn volgens hem gewoon niet effectief voor alle patiënten.
Systeem
Moerkamp wil een discussie aanzwengelen over “de stijgende kosten in de zorg als geheel”. Het is volgens hem een misverstand dat die vooral worden veroorzaakt door de vergrijzing. Belangrijker, zegt hij, zijn innovaties in de zorg en “het systeem”, dat artsen en ziekenhuizen meer beloont als ze meer doen. Als voorbeeld noemt hij heupoperaties. Zo vraagt Moerkamp zich hardop af of hoogbejaarde dementerenden een nieuwe heup moeten krijgen, terwijl een dergelijk zware ingreep niet zelden de opmaat is naar overlijden.