Vorig jaar waren ziekenhuizen nog terughoudend met het ophogen van de IC-capaciteit. Maar het verschil tussen de rustige zomermaanden van 2020 en nu is aanzienlijk. Waar vorig jaar enkele tientallen coronapatiënten een ic-bed bezet hielden, zijn dat er de afgelopen maand stabiel ruim tweehonderd. Voor nu behapbaar, maar op de lange termijn te veel aldus de bestuurders.
Bedreiging voor ziekenhuiszorg
Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is er op basis van de huidige operationele ic-capaciteit plek voor ongeveer honderd coronapatiënten. Alles daarboven bedreigt de overige ziekenhuiszorg. “Coronapatiënten blijven komen, en die moeten we allemaal kunnen helpen zonder dat andere patiënten daar op enige wijze de dupe van zijn”, zegt intensivist Tim Jansen van het HagaZiekenhuis in Trouw.
Nieuwe situatie door Deltavariant
Onderzoek van de Universiteit van Cambridge wees vorige week uit dat de Delta-variant de kans op een ziekenhuisopname bij ongevaccineerden verdubbelt. Dat creëert een nieuwe situatie, aldus Gommers. Ook Armand Girbes, IC-hoofd van het Amsterdam UMC stelt dat er structureel meer capaciteit nodig is. Zelf denkt hij aan zo’n honderd tot tweehonderd extra bedden.
Anticiperen
Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) koerst al op een verhoogde ic-capaciteit af met 10 à 15 procent. Het Tilburgse ziekenhuis leidt verpleegkundigen op met het vorig jaar vrijgemaakte opleidingsbudget door het kabinet. Bestuurder Bart Berden in Trouw: “We constateren dat het virus zich gaat gedragen als een griep. Daarop moeten ziekenhuizen anticiperen door de IC-capaciteit te verhogen.” Over de vrij te maken gelden overlegt de bestuurder met zorgverzekeraars en de overheid.
Peter Koopman
Meer IC bedden en dus meer intensivisten en …geprofileerde verpleegkundigen ( na beroepsmatige ervaring voortgezette opleiding van 18 maanden )! Goed voorstel, maar tot op heden bleef deze regering oorverdovend doof en slingerde uit het niets met verhoogde IC capaciteit met spullen, hulptroepen en nationale stuurlui. Geen enkel struktureel idee kwam vanuit deze bestuurlijke kringen. Nu, midden in CAO onrust en overvraagde verpleegkundige praktijk en veel te veel vacatures en hoog verzuim en verloop: beleidsvoorstel tot capaciteitsverhoging. Begrijpelijk, maar “first things first”: niet over maar met verpleegkundigen beleid maken! En CAO onrust echt wegnemen door vooral voor verzorgenden IG en verpleegkundigen de achterstand ( SER rapport ), indexering, kleine deeltijdbanen en problemen qua huisvesting en kinderopvang op te lossen. Eerst NU en dan STRAKS moet de volgorde zijn.